Doboz

Doboz község a Kettős-Körös és Sebes-Körös által határolt, Kis- Sárrét, ill. a Fehér-, és a Fekete-Körös összefolyásához közel, mintegy 3 km-re fekszik.

Ősi magyar falu, hajdan mocsaras, tölgyerdő közepén (tölgydoboz) Szent Istvántól II. András király uralkodásáig királyi sertéshizlaló hely, majd Huszt, Pázmán és Aba család birtoka.

Doboz nevének eredete a szláv "dub, dubova, dubovy = tölgy, tölgyesből" vezethető le.

Doboz nagyközség Békés megyében, a megyeszékhelytől, Békéscsabától 13 kilométerre, északkeletre fekszik. A település Békéscsaba, Gyula és Sarkad felől közelíthető meg műúton.

Hajdan Doboz határában egész sereg vízfolyás szállította a vizeket, mint például a Sebes-fok, a Kis-Körös, a Kis-folyás és a Fekete-Körös. Az akkori folyók nagy részét már vagy kiszáradva, vagy pedig állóvizeket alkotva találjuk. A folyó közelsége áldás és gond Doboznak, hiszen a könnyen elérhető kikapcsolódást, szép természeti környezetet jelentő Körösök egyszersmind gyakori árvízveszélyt okoznak.

 

A település központjától mintegy 3 km-re találjuk Szanazug üdülőterületet.

Szanazug a Fehér- és Fekete-Körös összefolyásánál, a Kettős- Körös két partján fekszik. Levegője tiszta, üdülésre, pihenésre alkalmas terület. Jelenleg több mint 300 üdülő, egy 250 főt befogadni képes ifjúsági tábor, ABC, vendéglátóhelyek, valamint a Körös bal partján színvonalas kemping várja a pihenni, üdülni vágyókat. A két part között személyszállító komp biztosítja az átkelést. A kikapcsolódás, szórakozás, pihenés különböző formái biztosítottak. A vízpart adta lehetőségek miatt a kirándulók, turisták kedvenc pihenőhelye, mely az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult. Szanazugban homokos szabad strand, vízi járműkölcsönzés, sétahajózás, horgászati lehetőségek, hétvégenként szabadtéri rendezvények, fesztiválok várják a kikapcsolódni vágyókat. Az üdülőkörzetet a nyári szezon idején rendszeres autóbuszjárat köti össze a megyeszékhellyel.

Doboz, és Szanazug egyik leg felkapottabb turista látványossága aWenkheim kastély és a Körösök összefolyásán túl, a nemrégiben felújított nagy makettszerű Sámson-Vára reprodukció, amit a Körös Naturpark Egyesület hathatós pályázati segítségével keltettek újjá a helybéliek.

Idegenforgalmi szempontból igen jelentős a Kettős-körös hídjától 150 m-re fekvő Marói erdőben lévő Vadász Panzió és környéke, ami otthont ad a minden év szeptember első napjaiban megrendezésre kerülő Országos Vadásznapok Megyei rendezvényének.

Hírlevél

captcha 

naturparkok

 

szie banner

 

 

banner bikeplan

 

banner lischka

 

banner zoldulj

 

banner nea

 

liszi banner

 

banner crisper

 

banner nulla hulladek