A KÖRÖSÖK VÖLGYE KINCSEI – FOTÓPÁLYÁZAT FELHÍVÁS

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a következő fotópályázatot írja ki és hirdeti meg.

A fotópályázat célja, tematikája:

A pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik a pályázat témáját, azaz a Körösök Völgye területét és annak csodáit fotográfiákon fogalmazzák meg.  Olyan fotókat várunk, amelyek megmutatják a Körösök Völgye fontosságát a régió életében, amelyek megjelenítik a Körösök különböző tulajdonságait, egyediségét.

A pályamunkákat a következő témakörökben várjuk:

Felhívjuk a figyelmet, hogy egy pályázó csak egy témakörben pályázhat!

 1. témakör: A Körösök völgyének természeti kincsei (tájfotók, természeti környezetet bemutató fotók, növény-, gomba- és állatfotók)
 2. témakör: A Körösök völgyének épített öröksége (régi és új épületek, műemlékek, köztéri szobrok, alkotások)
 3. témakör: A Körösök völgyének mindennapjai, „lopott” pillanatai (utcaképek, rendezvényfotók, közösségi élet, hétköznapi tárgyak világa)
 4. témakör: A Körösök völgyének helyi értéki (portrék, arcok, emberek, hagyományőrzés)

A pályázat céljai közé tartozik, hogy ráirányítsuk a figyelmet a fotográfia esszenciális értékeire és elengedhetetlen dokumentáló jellegére, amely az utókornak (és persze a jelennek is) szól. A mára már teljesen elterjedt, szinte mindenki számára elérhető és egyszerűen használható eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy fókuszba állítva összetett kulturális, társadalmi és környezeti kérdéseket járjanak körül.

Pályázati feltételek:

 • A pályázaton kizárólag a Körösök völgye földrajzi régióban készült képekkel lehet részt venni (Magyarország-Románia teljes határon átnyúló régió)
 • Pályázni kizárólag a fotópályázat céljaként meghatározott tematikájú képekkel lehet (a részvételi feltételeknek nem megfelelő fotók a pályázaton nem vesznek részt).
 • A pályázat nyílt, amelyen hivatásos és amatőr fotósok, foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki pályázhat.
 • Egy pályázó maximum 5 db digitális formátumban beküldött, hagyományos vagy digitális technikával készített, színes vagy fekete-fehér fotóval pályázhat.
 • A pályázaton való részvétel díjmentes.
 • A pályázó a fotók beküldésével hozzájárul, hogy azokat a szervezők térítés nélkül felhasználhassák a szerző nevének feltüntetésével (katalógus, sajtó, TV, plakát, esetleg meghívó, illetve interaktív és hagyományos kiállítás).
 • A pályázónak teljes körű szerzői jogokkal kell rendelkeznie a beadott pályaművek felett. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület nem vállal felelősséget az ezek hiányából eredő jogvitákban.
 • A pályázó által beküldött fotók nem sérthetnek személyiségi jogokat, illetve nem jeleníthetnek meg jogsértő tartalmakat. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület nem vállal felelősséget az ebből eredő jogkövetkezményekért.
 • Pályázni kizárólag a fotók elektronikus módon történő beküldésével lehet
 • A fotók digitális fájlformátuma: JPG
 • A fotók bármilyen digitális képalkotó eszközzel készülhetnek (fényképezőgép, kamera, telefon stb.)
 • A fotók minimum mérete (hosszabbik oldal): 3000 pixel
 • Az egyes képek sorszámát, szerzőjének nevét, a fotó címét meg kell adni a fájlnévben a következő módon: sorszám_vezetéknév keresztnév_fénykép címe (Például: 01_Akárki Géza_Napfelkelte a Sebes-körösön)
 • A fotókon semmiféle felirat, vízjel, embléma nem szerepelhet
 • A pályázaton csak a pályázati feltételeknek megfelelő fotók vehetnek részt

Beküldési cím:

A jelentkezéseket egy Google Űrlap kitöltésével elektronikusan fogadjuk. Az űrlapon belül található a fényképek feltöltésének linkje is.

AZ űrlap elérhetősége: fotopalyazat2021.korosoknaturpark.hu

Beküldési (pályázati) határidő:

 • 2021. március 31. 23:59

A fotók közzétételének módja:

A pályamunkák a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület hivatalos Facebook oldalán kerülnek publikálásra. A nyertes pályamunkáknak megjelenést biztosítunk a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület gondozásában megjelenő Körösök Völgye élménymagazinban.

A fotók elbírálásának módja:

A beküldött fotók zsűri által, illetve közönségszavazásos elbírálás szerint kerülnek értékelésre a következők szerint:

 • Zsűri által díjazott fotók pontozásos (1-10) értékelés alapján. Pontazonosság esetén holtverseny nincs, a zsűri elnöke dönt.
 • Közönségdíjas fotó (nem lehet zsűri által díjazott) a legtöbb facebook like alapján. A közönségdíjas szavazáson részt vevő fényképek – szakmai előválogatás szerinti – kiválasztását a zsűri végzi, a beérkezett pályaművekből (a beérkező fotóállomány függvényében) 10-20 fényképet kínál közösség szavazásra.

Díjazás:

Zsűri értékelése alapján kategóriánként az első három helyzetet díjazásban részesül. (Egy pályázónak csak egy képe lehet díjazott.)  A közönségszavazáson legtöbb facebook like-ot elérő fotó díjazásban részesül.

Egy pályázó, csak egy képpel

A zsűri tagjai:

 • A zsűri elnöke: Katona Péter – fotográfus, a Márvány Fotóműhely elnöke
 • Zsűri tag: Tószögi György – Körösök Völgye élménymagazin főszerkesztője
 • Zsűri Tag: Pócsi Gabriella – a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet vezetője

Eredmények közzététele:

A fotópályázat hivatalos végeredményéről, az aktuális járványügyi szabályozások figyelembevételével adunk információt 2021. április 26-ig. Kihirdetése pedig – tervezetten – a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület hivatalos közösségi oldalán történik.

Kérdések esetén írjon nekünk a info@korosoknaturpark.hu email címre.

 

Békéscsaba, 2021. február 03.

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

WordPress Video Lightbox