Hungarikum és nemzeti értékeink

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény rendelkezése értelmében immáron 6 éve kezdődött el az a Kormányzati munka, melynek célja a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása és megőrzése a Hungarikum Bizottság koordinálásával. Ehhez kapcsolódik az elsőként 2013-ban kihirdetett eredményt a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatásra kiírt pályázat keretében.

A Körösök Völgye Natúrpark területén számos hungarikum, nemzeti és helyi érték is megtalálható (lásd. Helyi Értékeink), így Egyesületünk fontosnak tartja ezen értékek népszerűsítést, megőrzését, így több ízben is eredményes pályázatot nyújtott be.

PROJEKTEK

2018. évi projekt – Bemutatkozó kisfilmek készítése a Tanyák a Körösök körül hálózatról és tagjairól

2018. évi projekt – Bemutatkozó kisfilmek készítése a Tanyák a Körösök körül hálózatról és tagjairól

Projekt leírása: A 2002 óta működő Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kiemelt feladatai között szerepel a kulturális értékek megőrzése, népszerűsítése továbbá a térség vidékfejlesztési feladatainak segítése. Ennek keretében a 2017. évi Tanyafejlesztési Program keretében az Egyesület – országos szinten elsőként – egy Tanyasi Tanösvény kialakítására nyert támogatást, amely mellett nyitott tanyagazdaságok kialakítására is sor került. Jelen pályázat célja a tanya, mint kulturális örökség, egyben, mint tradicionális gazdálkodási forma népszerűsítése a Tanyák a Körösök Körül hálózat tagjainak bemutatásával.

Kedvezményezett: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

Projekt összköltsége: 996.950 Ft (100 %-os támogatás)

2017. évi projekt – Értékeink a 21. Csabai Kolbászfesztiválon - HF/585/2017

2017. évi projekt – Értékeink a 21. Csabai Kolbászfesztiválon - HF/585/2017

Projekt leírása: A Csabai Kolbászfesztivál 2017-ben került Kiemelkedő nemzeti értékek közé, melynek apropóján a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület lehetőséget kívánt biztosítani a helyi települési értéktárak bemutatkozására a fesztivál során. A 21. Csabai Kolbászfesztivál keretein belül jött létre 2017-ben is az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás, melyen a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egy 21 m2-es kiállító területen mutathatta be a Körösök völgyében található helyi értéktárakat. Az interaktív kiállítás keretében az alábbi települések értéktárai mutatkoztak be: Békés, Békéscsaba, Mezőberény, Kondoros, Gyula. A helyi értéktárakban szereplő – hagyományos eljárással készülő – helyi termékek kóstolójára is lehetőség nyílt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságával együttműködve, Prohászka Béla – a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke – olimpiai aranyérmes mesterszakács szakmai vezetésével látványkonyhás főzési bemutatót szerveztünk. 2017. október 19-20-21-én megyei és települési értéktárakban szereplő, valamint hungarikum alapanyagokból 1-1 étel készült el, melyet a rendezvény látogatói kóstolhattak meg. Prohászka Béla több neves vendéget is meghívott az együtt főzésre, így vendégeink voltak: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Gyurica Csaba, NAIK főigazgatója, Dr. Takács Árpád Békés Megyei Kormánymegbízott, Dr. Kulcsár László, NAK Békés Megyei elnöke, Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke, Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere. A rendezvényhez kapcsolódóan immár 2015 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rajpályázatot hirdet óvodás valamint alsó tagozatos általános iskolás gyermekek számára. Idén a rajzpályázat a Kamara és az Egyesület közös szervezésében valósult meg. A rajzpályázat témája a Csabai Kolbász volt. Idén mintegy 35 db pályamű érkezett be. Eredményhirdetés 3 kategóriában történt: óvodás korcsoport, 6-8 évesek valamint 9-11 évesek. Az első 3 helyezett ajándékcsomagot vehetett át mind a Kamara, mind az Egyesület képviselőitől.

Kedvezményezett: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

Projekt összköltsége: 2.000.000 Ft (100 %-os támogatás)