Hulladékgazdálkodás és szelektív hulladékgyűjtés

Az Földművelésügyi Minisztérium által – immáron több éve – meghirdetésre kerül „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” címmel kiírt pályázata. A pályázati sorozat célja Magyarország hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos céljainak elérése – úgy, mint a hazai hulladékgyűjtési és – hasznosítási arányok folyamatos javítása, az Európai Unió erre vonatkozó elvárásainak teljesítése – érdekében elengedhetetlenül fontos a lakosság ezzel kapcsolatos szemlélet- és gondolkodásmódjának megváltoztatása. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület több mint 15 éves tevékenységének meghatározó része a környezettudatos szemléletformálás, így kiváló lehetőség tevékenységünk fenntartására, eszközparkunk fejlesztésére jelen pályázat.

PROJEKTEK

2018 évi projektek - Zöldülj!Fordulj! - Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében

2018. évi projekt – Zöldülj!Fordulj! - Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében

Projekt leírása: A projekt célja a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület évek óta működő, bevált, sikeres Zöldülj!Fordulj! programcsomagja segítségével 9 natúrparki település általános iskolás korú gyermekeinek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, újszerű komplex módon. Egyesületünk működésének egyik legfőbb alappillére a környezettudatosságra való nevelés. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedjenek azzal, hogy milyen értékes a Föld, ahol élnek és milyen módszerekkel, tevékenységekkel tudják megóvni, élhetőbbé tenni. Tapasztalataink szerint a gyermekek mindennapjaiba sokkal hamarabb beépülnek az új dolgok, fogékonyabbak a környezetbarát szemléletmódra, sokkal hamarabb figyelmeztetik adott esetben a szülőket otthon, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, vagy vigyenek táskát, kosarat a boltba ahelyett, hogy ott vásárolnának. Éppen ezért további célunk, hogy a pedagógusokat, illetve a családokat is bevonjuk a zöldítésbe a gyerekek élményein, tapasztalatain keresztül.

Kedvezményezett: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

Projekt összköltsége: 2.950.400 Ft (100 %-os támogatás)

2017. évi projekt - Zöldülj!Fordulj! - Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében

2017. évi projekt - Zöldülj!Fordulj! - Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében

Projekt leírása: A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület évek óta működő, bevált, sikeres Zöldülj!Fordulj! programcsomagja segítségével natúrparki település általános iskolás korú gyermekeinek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, újszerű komplex módon. A projekt megvalósítása során kilenc Békés megyei iskolában valósult meg a környezetvédelmi szemléletformálás, mintegy 2500 gyermek bevonásával.

A programsorozat helyszínei és időpontjai:

 • 2018. 02.14. Békéscsaba, Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda
 • 2018. 02.19. Sarkad, Sarkadi Általános Iskola – Gyulai Úti Telephely
 • 2018. 02.20. Szarvas, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola
 • 2018.02.21. Köröstarcsa, Köröstarcsai Arany Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • 2018.03.06. Gyomaendrőd, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • 2018.03.07. Körösladány, Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • 2018.03.08. Doboz, Dobozi Általános Iskola
 • 2018.03.09. Tarhos, Tarhosi Általános Iskola
 • 2018.03.10. Gyula,  Magvető Református Általános Iskola és Óvoda

A foglalkozások alkalmával lelkes animátorok segítségével több témakört dolgoztunk fel közösen a gyerekek interaktív bevonásával, gyakorlati módszerrel:

 1. Komposztálás a házikertben, biokert;
 2. Hulladékmegelőzés, szelektív hulladékgyűjtés;
 3. Egészséges életmód kóstolóval;
 4. Ökotudatos vásárlás;
 5. Környezetbarát háztartás, energiatakarékos otthon.

A témákat bemutató roll-up-okat, interaktív foglalkozások, játékok, mesék, saját fejlesztésű öko társasjátékok, beszélgetések, helyi termék kóstoló tették teljessé, változatossá és befogadhatóbbá a különböző korosztályú gyermekek, tanulók, pedagógusok és családok számára. A programot befogadó intézményeknek a környezeti nevelés és szemléletformálás további gyakorlásához ajándékok kerültek átadásra: gyógy- és fűszernövénymagok iskolai kiskert kialakításához, hulladékmegelőzésről és mindennapi zöld praktikákról szóló plakátok a faliújságra, az állomások témaköreihez kapcsolódó, saját fejlesztésű szemléletformáló kiadványok és foglalkoztató füzetek, kiskertész naptárak négy évszak kerti teendőiről és zöldségnövény-felismerő memóriajáték, minden alsós osztály számára.

A bemutató helyi keretében, az egészséges életmódra nevelés érdekében helyi termék kóstolót is biztosítottunk minden iskolában, így a gyermekek teljes kiőrlésű tönköly kenyeret, kalácsot, házi gyümölcslekvárokat, valamint helyi termelőktől származó dobozi répát, békéscsabai termelőtől vásárolt almát kóstolhattak  és a gyomaendrődi Paprév-ökokert 100%-os ivóleveit is megízlelte az iskola apraja- nagyja.

A megvalósuló támogatott programok a környezeti felelősség megerősítését, a „zöld utak” közötti eligazodást, kilenc település általános és középiskolás tanulójának környezeti szemléletformálását segítették elő. A gyerekek és az intézmény mindennapjaiban alkalmazható környezettudatos magatartás és gondolkodás, tudatos életvitel előnyeinek bemutatása elősegíti azt a felismerést, hogy egyéni döntéseinken, tudatosságunkon, szokásainkon múlik a környezetünk tisztasága és saját egészségünk.

Kedvezményezett: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

A projekt összköltsége: 2.950.400 Ft