Köröskosár

VEGYÉL HELYIT – EGYÉL HELYIT!
KÖRÖS KOSÁR – BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG BÉKÉSCSABÁN NEMCSAK BÉKÉSCSABAIAKNAK!

Sok-sok gondolkodás, apróbb kezdeményezés, megmozdulás és képzések után, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közösségeivel elhatároztuk, hogy összegyúrjuk azt, amink van – és lehetőséget teremtünk és megalakítunk Békéscsabán egy bevásárló közösséget, melyet Körös Kosár néven kereszteltünk el. A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc egyik formája. Más neveken: kosárközösségek, szatyor közösségek, batyu közösségek néven is hallhattátok. Újszerű, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni a mai kor üzleti világában.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket általuk ismert helyi termelőktől, illetve a vásárlással segítsük a helyben gazdálkodókat.
Tevékenységünkben próbáljuk összekötni a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával, segítjük a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, illetve önkéntesek bevonásával megszervezzük a rendeléseket és a termékek átvételét.
Az Körös Kosár alapvetően bizalomra építő, közösségi és a felelős gondolkodáson alapuló kezdeményezés mely a termelő és vevő által – az

  • egészséges táplálkozásért,
  • a környezet védelemért,
  • egy élhetőbb életért,
  • és a helyi gazdaság növekedéséért alakul.

Még alakulóban vagyunk, azonban a további részleteket, információkat a Natúrpark által szervezett közösségi találkozókon szeretnénk átadni, melyre szeretettel várunk benneteket!

A KÖRÖSKOSÁR CSAPATA

GARAY ÉVA – „Zöld szív”

A KörösKosár beváráslóközösség közösségszervezője, kulturális közösségfejlesztő mentorként látom el a feladataimat.

A Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg diplomáimat. Ezt követően trénerként, szervezetfejlesztőként dolgoztam civil, nonprofit és profitorientált szervezeteben. Évekig felsőoktatásban majd felnőttképzésben tevékenykedtem és Európai Uniós pályázatokban vettem részt fejlesztőként, szakértőként és megvalósítóként.  Elkötelezett vagyok a csoportok, a közösségek fejlesztésében. Főszervezője számos helyi és Kárpát-medence szintű rendezvénynek, ebből adódóan teljes körű Kárpát-medencei kapcsolatrendszerrel rendelkezem.

Mottóm: „Az önző ÉN-ből a többletlehetőségeket hordozó MI felé közelítsünk…” – mert az összefogás, az együttműködés teremtheti meg az közös jövőt és segíti a kitűzött célok megvalósítását!”

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 30/405-0324,

 

GÉRUSNÉ HRABOVSZKI TÍMEA – „Zöld kéz”

5 éve dolgozok a Körösök Völgye Látogatóközpont munkatársaként. Ez idő alatt kordináltam a Látogatóközpontban működő Helyi Termék és Biopiacot. Tartottam a kapcsolatot a helyi termelőkkel, és én logisztikáztam a folyamatos megvalósítását.

Tapasztalatom szerint nagyon sokszínű, színvonalas termékeket készítenek a termelők. A KörösKosár közösségben a piacnak egy szervezettebb formáját szeretnénk biztosítani, ahol nekem a termelőkkel való kapcsolattartás lesz a feladatom. Én leszek a „zöld kéz”, aki kézben tartja a helyi termelőket.

Elkötelezettje vagyok a helyi gazdaság fejlesztésének, fontosnak tartom, hogy a helyi termelők megtalálják a vásárlóközösséget és értéket képviselve lehetőséget kapjanak, hogy megmutassák magukat, illetve a vásárlók és a termelők érdekei egymásra találjanak.

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 66/445-885

 

Gurbán Liviusz – „Zöld Lélek”

A KörösKosár közösségi programjainak koordinátora/ zöld szemléletformáló programjainak szervezője/ a KörösKosár mély zöld lelke/ közösségi programok – mélyzöld frakció.

Visszatekintve egyenesen vezetett az utam egy fenntarthatósággal, környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezethez. Történelem szakos bölcsészként és kulturális antropológusként elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az egyéni és társadalmi jóllét kérdéseivel, valamint a lelki egészség témájával foglalkoztam különböző projektekben. Innen és persze saját élményeimből származik az a felismerés, milyen árat fizettünk azért, hogy elveszítettük a kapcsolatot a természettel és közösségeinkkel. Fő motivációm ezeknek a kapcsolatoknak az újraépítése.  Azt gondolom, hogy egy bevásárló közösség létrehozása mindkét irányba hat: egyfelől csökkenti a tömegtermeléssel járó környezeti ártalmakat, másfelől közösséget teremt, és utat mutat egyéb helyi problémák közösségalapú kezelésére.

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 66/445-885

 

Pócsi Gabriella – „Zöldész”

Több mint egy évtizede diplomáztam a Szegedi Tudományegyetemen geográfus és földrajz tanári szakokon és már akkor körvonalazódott, hogy vidékfejlesztéssel fogok foglalkozni. Kezdetben a tanyavilág, a zártkertek mindennapjai váltak kutatási témáimmá. Azonban az évek előrehaladtával gyakorlati oldalról kezdtem mindezzel foglalkozni, menedzsment, tervezés, szervezés, és végül a kistermelő tevékenységek, helyi termékek, helyi értékek váltak szakterületeim egyikévé.

Az évek során nemcsak szakmailag, de magánemberként is egyre fontosabb szerep jutott az életünkben az egészséges táplálkozásnak (közösségi kert tagság, háztáji kiskert kialakítása), melynek úgy vélem, egyik alappillére a helyi termék. Így nem is kérdéses, hogy örömmel látom el a KörösKosár csapatában a „Zöldész” szerepét, hiszen mind emberileg mind szakmailag elkötelezett vagyok a téma iránt. Hiszen itt a Körösök Völgye Natúrparkban ezáltal lehetőség nyílhat egy komplex, integrált táji szemléletű vidékfejlesztésre.

Mottóm: „Segítsük a helyi lakosságot, hogy ismét minél több helyi termékhez jusson és segítsük a helyi termelőt, hogy a hagyományos és az új értékesítési csatornákon keresztül meglelje célközönségét.”

Elérhetőség: koroskosar.kvne@gmail.com, 30/237-3495

Közösségi találkozások

Tudáskosár – 2019. november 09.

Karácsonyi Kosár

Advent időszakában vagyunk és lassan közeledik a karácsony ünnepe. Ehhez kívánunk hozzájárulni egy kínálattal, segítve azt, hogy értelmes, érdemes, helyi és egészséges, akár kézműves termék kerüljön a karácsonyfa alá és az ünnepi asztalra.

A felsorolt helyi és kézműves termékekből összeállíthatod ünnepi meglepetés csomagodat. Válassz egyedit, kézzel készítettet, egészségeset, praktikusat! Válaszd ki termelőink portékái közül a számodra legkedvesebbet és lepd meg vele szeretteidet!

Ehhez használd az űrlapot, amelyet ITT – érhetsz el.

Amennyiben kérdésed és/vagy speciális igényed van kérd a “Zöld Kéz” – Gérusné Hrabovszki Tímea segítségét a +36 20/451-4001 telefonszámon vagy írj levelet a koroskosar.kvne@gmail.com email címre.

Működési feltételek

SZAPPANFALU

Van egy takaros kis tanyánk, távol a főváros zajától, szmogjától. Békéscsaba mellett. Anyukám egész évben itt gondozza, gyűjtögeti, szárítja a nagy becsben tartott gyümölcseit, virágait, gyógynövényeit, hogy azután a szappanokban, natúr krémjeinkben éljen tovább jótékony hatásuk. A szomszédos tanyák legelésző kecskéivel is jó barátságban vagyunk, a tejük szintén a szappanokban hasznosul, gyógy -, és bőrfiatalító hatásukat emelve. Hitvallásunk, hogy a termékeink 100%-osan mesterséges tartósítószer-, kőolajszármazék-, alumínium-, SLS-, EDTA-, parabén mentes alapanyagokból készüljenek. A szeretettel teli törődés, gondoskodás és öröm átérződik a szappanokon.

Tóth Enikő- szappankészítő

TERMÉKEK

HERCZEGI ÍZEK

A természetes ízeket kihangsúlyozva készítem az ínycsiklandozó finomságokat  amiket nagymértékben szőlőcukorral ízesítek. Az alapanyagokat a természet járásával begyűjtésből és saját termesztésből származó virágokból, gyógynövényekből és gyümölcsökből készítjük.

Herczeg Aranka – termelő

TERMÉKEK

KÍGYÓS CSILI

Az alapanyagok 80% mi magunk termeljük meg, a chilipaprikákat, kápia paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát, a gyümölcsöket és a fűszernövényeket is. A magvetéstől a feldolgozáson át a palackozásig mi csinálunk mindent. Továbbá az összes termékünk saját recept, más termelőnél ugyanezzel a termékkel senki nem találkozhat. Nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a lehető legkevesebbet keljen vegyszerekhez nyúlni, mivel mi sem szívesen fogyasztanánk mérgeket. A mi általunk nem termelhető fűszereket, minőségi eceteket, sókat, cukorféléket egy helyi Bioboltból szerezzük be. Minden üveget és hozzá használt eszközöket alaposan sterilizálunk használat előtt.

Bánfi Krisztián – termelő

TERMÉKEK

BALOGH GYÖNGYI – KERÁMIÁI

Balogh Gyöngyinek hívnak tanítóként dolgozom, de két éve hobbiként fazekassággal foglalkozom. Ma már a kamuti otthonomban kialakított saját műhelyben tanulom ezt a csodálatos szakmát. Jelenleg népi fazekas képzésre járok. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szívesen rendezek workshopokt illetve egyéni foglalkozásokat is tartok.

Balogh Gyöngyi – kézműves

TERMÉKEK

KÉZMŰVES MÉZ – VENDLÓCZKI MÉZ

Szeretném a termékeimet a kedves vásárlókkal megismertetni. Fajtamézek mellett 35 féle mézkülönlegességeket állitok elő. A mézhez adott gyümölcsöket, magvakat, gyógy-és fűszernövényeket 90%-ban a kertemben állítom elő és dolgozom fel. Minden munkafolyamat kézzel történik, ezért méltán nevezhetem a termékeimet kézműves mézeknek.

Vendlóczki Sándor – termelő

TERMÉKEK

CSODA MŰHELY – Egyedileg összeállított csomagokhoz választható kosarak

Az egyedi készítésű papírkosarak az újrahasznosítás, az alkotás és a kettő ötvözetei. Az elkészült kosarak újságpapírból és/vagy magazinlapokból készültek. A viszonylag kényes anyag ellenére a fonott papírtárgyak kifejezetten strapabíróak, s megfelelő felületkezeléssel vízállóvá válnak. Az újságpapír fonás előtt színezhető, s a már megfonott tárgy is sokféleképpen dekorálható. Az Önök által összeválogatott termékek- ajándékkosarak nagyszerű alapjai lehetnek.

Várai Ildikó – papírfonó

TERMÉKEK

Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és TEGYESZ

A békéscsabai Degré utcai gyermekotthon lakónak munkái. Egyedi készítésű, vesszőből fonott kosarak a sérült fiatalok kezei nyomán készültek. A kosarak kiváló alapjai lehetnek a Karácsonyi Kosárnak azonban önmagunkban is megállják a helyüket.

TERMÉKEK