KÖRÖSKOSÁR

VEGYÉL HELYIT – EGYÉL HELYIT!

KÖRÖSKOSÁR – BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG BÉKÉSCSABÁN NEMCSAK BÉKÉSCSABAIAKNAK!

www.koroskosar.hu

Sok-sok gondolkodás, apróbb kezdeményezés, megmozdulás és képzés után, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közösségeivel elhatároztuk, összegyúrjuk azt, amink van; lehetőséget teremtünk és KörösKosár néven megalakítunk Békéscsabán egy bevásárlóközösséget.
A bevásárlóközösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc (rel) egyik formája. További megnevezései: kosárközösség, szatyorközösség, batyuközösség. Alapvetően egy bizalomra építő, közösségi és a felelős gondolkodást szorgalmazó kezdeményezés, mely a termelő és vevő által

• az egészséges táplálkozásért,
• a környezet védelemért,
• egy élhetőbb életért,
• és a helyi gazdaság növekedéséért alakul.

A KörösKosár létrejöttét három mozzanat előzte meg: a kosárközösségre vonatkozó gondolat, ami korábban, ha más megfogalmazásban is, igényként jelen volt; a csapat, név szerint Garay Éva, Gérusné Hrabovszki Tímea, Gurbán Liviusz és Pócsi Gabriella, akik a gondolat körül összezártunk és készek voltunk azt megvalósítani; végül az első lépés.

Erre az első lépésre 2019. november 9-én került sor, Tudáskosár néven, ami a Nyíregyházi Kosár Közösség és az Átalakuló Wekerle közreműködésével egyrészt szakmai fórum volt, másrészt a KörösKosár indulásának bejelentőeseménye.

Az előkészületeket követően márciusban történt meg az első termelői találkozó, aminek sikerén felbuzdulva a készen álltunk, hogy életre hívjuk a kosárközösséget. Azonban, nagyjából azonos időben robbant be a Covid-19 vírus, nemvárt megpróbáltatásokkal szembesítve minket. Home office-ból dolgoztunk, közösségi oldalakon kommunikáltunk és Excel táblázatban vezettük a hetente változó kínálatot. Ekkor dolgoztuk ki a megfelelő jogszabályi háttért is. A termelőkkel és vásárlókkal is közvetve tartottuk a kapcsolatot, az összeállított kosarak pedig kizárólag kiszállítással juthattak el megrendelőikhez. Rengeteg munka jellemezte az időszakot, tele kiküszöbölendő hibákkal – ugyanakkor ez mély tanulási folyamatként rögzült, amiről később biztonsággal léphettünk egy következő szintre.

A bezártságot követő hónapokban, ahogy lassan újranyílt a világ, úgy nőtt a személyesség lehetősége is. Ennek eredménye a Körösök Völgye Látogatóközpontban azóta is működő átadópont, illetve a II. termelői találkozó, ami a termelőket kívánta közelebb hozni egymáshoz egy bőséges közösségi asztal megterítésével és bográcsozással – sikerrel.

A közösségi szint emelése mellett technikailag is fejlődött a KörösKosár: 2020. október 8-án megnyílt a webshop, amit megelőzően portfólió készült a 24 termelőtagról és többszázra rugó termékeikről – egységes arculatot nyújtva ezzel az online felületnek.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket általuk ismert, helyi termelőktől, illetve a vásárlással segítsük a helyben gazdálkodókat. Tevékenységünkben próbáljuk összekötni a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával, szorosabbra húzni a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, illetve önkéntesek bevonásával megszervezzük a rendeléseket és a termékek átvételét.

A KÖRÖSKOSÁR JELENLEGI CSAPATA

GARAY ÉVA
„Zöld szív”

A KörösKosár bevásárlóközösség közösségszervezőjeként, kulturális közösségfejlesztő mentorként látom el a feladataimat.

Diplomáimat a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg, ezt követően trénerként, szervezetfejlesztőként dolgoztam civil, nonprofit és profitorientált szervezetekben. Évekig felsőoktatásban majd felnőttképzésben tevékenykedtem és Európai Uniós pályázatokban vettem részt fejlesztőként, szakértőként és megvalósítóként. Számos helyi és kárpát-medencei szintű rendezvény főszervezőjeként teljeskörű kárpát-medencei kapcsolatrendszerrel rendelkezem. Elkötelezett vagyok, ha csoportokról, mi több, közösségekről van szó.

Mottóm: „Az önző ÉN-ből a többletlehetőségeket hordozó MI felé közelítsünk…” – mert az összefogás, az együttműködés teremtheti meg az közös jövőt!”

GÉRUSNÉ HRABOVSZKI TÍMEA
„Zöld kéz”

5 éve dolgozok a Körösök Völgye Látogatóközpont munkatársaként. Ez idő alatt kordináltam a Látogatóközpontban működő Helyi Termék és Biopiacot. Tartottam a kapcsolatot a helyi termelőkkel, és én logisztikáztam a folyamatos megvalósítását.

Tapasztalatom szerint nagyon sokszínű, színvonalas termékeket készítenek a termelők. A KörösKosár közösségben a piacnak egy szervezettebb formáját szeretnénk biztosítani, ahol nekem a termelőkkel való kapcsolattartás lesz a feladatom. Én leszek a „zöld kéz”, aki kézben tartja a helyi termelőket.

Elkötelezettje vagyok a helyi gazdaság fejlesztésének, fontosnak tartom, hogy a helyi termelők megtalálják a vásárlóközösséget és értéket képviselve lehetőséget kapjanak, hogy megmutassák magukat, illetve a vásárlók és a termelők érdekei egymásra találjanak.

PÓCSI GABRIELLA
„Zöld ész”

Több mint egy évtizede diplomáztam a Szegedi Tudományegyetemen geográfus és földrajz tanári szakokon és már akkor körvonalazódott, hogy vidékfejlesztéssel fogok foglalkozni. Kezdetben a tanyavilág, a zártkertek mindennapjai váltak kutatási témáimmá. Azonban az évek előrehaladtával gyakorlati oldalról kezdtem mindezzel foglalkozni, menedzsment, tervezés, szervezés, és végül a kistermelő tevékenységek, helyi termékek, helyi értékek váltak szakterületeim egyikévé.

Az évek során nemcsak szakmailag, de magánemberként is egyre fontosabb szerep jutott az életünkben az egészséges táplálkozásnak (közösségi kert tagság, háztáji kiskert kialakítása), melynek úgy vélem, egyik alappillére a helyi termék. Így nem is kérdéses, hogy örömmel látom el a KörösKosár csapatában a „Zöldész” szerepét, hiszen mind emberileg mind szakmailag elkötelezett vagyok a téma iránt. Hiszen itt a Körösök Völgye Natúrparkban ezáltal lehetőség nyílhat egy komplex, integrált táji szemléletű vidékfejlesztésre.

Mottóm: „Segítsük a helyi lakosságot, hogy ismét minél több helyi termékhez jusson és segítsük a helyi termelőt, hogy a hagyományos és az új értékesítési csatornákon keresztül meglelje célközönségét.”