Zöldülj! Fordulj!

A házban és a ház körül kölcsönözhető vándorkiállítás a Körösök Völgyéből      

Pályázati ötletként indult, de mára már keresett környezeti tudatformáló bemutatóként járja az országot egyesületünk szemléletformáló vándorkiállítása. A ZÖLDÜLJ! FORDULJ! kiállítás attól szép és jó, hogy szívvel-lélekkel, igazi csapatmunkában készült. A munkatársaink saját fotóin, rajzain keresztül bemutatkozó kiállítás érdekes nevelési lehetőségeket kínál, sajátos környezeti nevelési színtérként jelenik meg a közintézményekben.

2011 májusától, egy év alatt 18 településen jártunk, és összesen 12.000 fő látogatóhoz jutottunk el aktívan, tevékenységeken keresztül. Békés-megye települései után, bemutatkoztunk Bács-Kiskun megyében, majd Pest- megyében. Településenként más-más helyzetben jelentünk meg. Kecskeméten például a Föld Napja programhoz kapcsolódtunk, Gödön az éppen induló helyi komposzt-programot erősítettük fel, a legtöbb településen pedig önálló kiállításként művelődési házakban, könyvtárakban és iskolákban mutatkoztunk be.

Ez a praktikus kiállítás a hétköznapok „zöldítéséhez”, zöld fordulatának elindításához ad ötleteket és tanácsokat. A mindennapi környezetvédelem fontos témáit mutatja be sok-sok fotó és rajz segítségével. Főbb témáink a környezetbarát háztartás, a tudatos vásárlás, az egészséges életmód, a komposztálás, a hulladék megelőzése és csökkentése, az energiatakarékos otthon, a biogazdálkodás. A fenntartható életvitelt bemutató kiállításon Boróka és Bojtorján kalauzolja a látogatókat, kedvesen megjelenve a tablókon hol egy metszőollóval, bevásárlókosárral vagy éppen egy félbevágott citrommal a kezében.

Röviden:

A kiállításon bemutatjuk a madárbarát kert, a biogazdálkodás és a komposztálás alapjait, a háztartással, környezetbarát takarítással az ökotudatos vásárlással, a hulladék szelektálásával kapcsolatos tudnivalókat. Fontosnak tartjuk, hogy kertünk és háztartásunk kialakításánál egyaránt fenntarthatósági elveket vegyünk figyelembe, legyünk anyag és energiatakarékosak, törekedjük a tudatos vásárlásra, az újrahasznosításra, az újrahasznosított termékek megismerésére és használatára. Környezeti felelősségünk megerősítését, a „zöld utak” közötti eligazodásunkat és tényleges elindulásunkat segíti a kiállítási anyag, és megerősítést ad azoknak, akik már elkezdték a változtatásokat.

Kiknek szól ez a kiállítás?

Ajánljuk egyrészt családoknak, szülőknek és nagyszülőknek, akik felelősséggel tartoznak gyermekeik és unokáik egészségéért. Ők azok, akik ha környezetbarát háztartást vezetnek, biokertet művelnek, komposztálják a szerves hulladékot, szelektálják a papír- és a műanyaghulladékot és a nyári szünidőt aktív túraprogramokkal töltik, jó példát mutatva terelgetik a jövő nemzedékét a fenntarthatóbb és egészségesebb életmód felé.

Másrészt óvodás, általános és középiskolás gyerekcsoportok részére, akik nyitottak még az új ötletek és ökopraktikák megismerése felé. A fiataloknak még alakulóban van a hétköznapokhoz kapcsolódó szokásrendszerük, mely későbbiekben meghatározza majd életmódjukat. Ennek a kiállításnak éppen az az erőssége, hogy a kiállítást készítő, fiatalos csapat a saját jó példáin keresztül mutatja be a megvalósult és megvalósítható zöld ötleteket.

Mitől érdekes minden korosztálynak?

Mert gyakorlatias, hiszen kézbe vehetjük a mosódiót, a mosószappant, az újrapapír termékeket, a helyi termékeket és játék közben történik meg a szemléletformálás. Mert interaktív, hiszen újrapapírt meríthetünk, hulladékot szelektálhatunk, mini komposztkeretet építhetünk és sok-sok oktató játékot kipróbálhatunk. Mert bemutatunk új alternatívákat és régi takarékos ötleteket is.

Mire ad választ a kiállítás?

A kiállítás a hétköznapi élet során felmerülő kérdésekre ad választ: Miért választja a helyi terméket a tudatos vásárló? Miért környezetbarát az újrapapír? Komposztálható-e a kávézacc és a teafilter? Miből építhetek komposztálót? Hová tegyem a lejárt szavatosságú gyógyszereket? Mire való a mosószóda és mire használhatom az ecetet?

Mit kínál még a kiállítás?

A kiállítás a bemutató anyagokon kívül színes szemléletformáló kiadványokkal segíti a téma alaposabb feldolgozását, melyeket otthoni olvasgatásra szánjuk. Ezen kívül fekete-fehér foglalkoztató füzeteinket ajánljuk három korosztálynak. Az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak készített füzetek játékos feladatok megoldásán keresztül segítenek hozzá a témák megértéséhez. A keresztrejtvényeket, színező és összekötő feladatokat, szórejtvényeket is tartalmazó füzet lapjai sokszorosíthatók. A kiállítás feldolgozását segítik az oktató jellegű CD-k, a kiegészítő szemléletformáló játékok, a Kék Bolygó társasjáték és a Zöld Lábnyomok társasjáték.

A kiadványok anyagának szerzői joga a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületet illetik. Azokat részben, vagy egészben felhasználni kizárólag az Egyesület engedélyével lehetséges. Ilyesfajta szándékát jelezze e-mailben a kvlatogatokozpont@gmail.com címen.

Kinknek ajánljuk kölcsönzésre a ZÖLDÜLJ! FORDULJ! kiállítást?

Elsősorban művelődési házaknak, faluházaknak, civil szervezeteknek, akik rendelkeznek megfelelő méretű kiállító teremmel (30 folyóméter falfelület). A kiállítás tökéletesen illeszkedik zöld jeles napi programok, témahetek vagy környezetvédelmi projektek megvalósításához és szakmai tartalommal tölt fel akár zöld fesztiválprogramokat is.

A kölcsönzés feltételeiről, illetve árajánlat kéréssel kapcsolatban keresse munktársunkat telefonon a 06/66/445-885 számon, illetve e-mailben, a kvlatogatokozpont@gmail.com címen, vagy személyesen Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpontban.