Lischka Lipót Tanösvény, Békéscsaba

tanosveny 1 250

2013 – Az év ökoturisztikai tanösvénye II. helyezettje

A tanösvény gondozója, és fenntartója a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amely szervezet a térség aktív- és koturisztikai fejlesztései mellett hangsúlyosan részt vesz a Körösök völgye környezeti szemléletformálásában, számos egyedi környezeti nevelési programot valósít meg az országban.

KVNE csoportkep 250

A tanösvény 2013. év eleji megújításakor, tematikájának összeállításakor fő cél volt a környezeti, természeti ismeretek átadása, bővítése minden korosztály számára, miközben élményszerű tapasztalatszerzések révén ismerhetik meg a látogatók közvetlen környezetüket. A tanösvényt végigjárva megismerhetik a Széchenyi liget és környékének történetét az 1800-as évektől napjainkig, illetve az alföldi parkerdők növény és állatvilágát, a városi közparkok élőhelymegóvó szerepét, ezzel együtt megtanulhatják, hogyan viselkedjenek védett területen. Ezen ismereteket a családok otthonaikban is tudják hasznosítani, így tudatosan védeni és óvni közvetlen természeti környezetüket.

 

 

DSC00373 250

A tanösvény főbb témái:

  • Széchenyi liget bemutatása, múltja, jelene
  • A tájképi park jellegzetes fái
  • Odvasodó fák, mint fészkelőhelyek, a liget madárvilága
  • Védett rovarok és csigák
  • Lágyszárú növények, erdőszegélyek bokrai

 

DSC00333 250

Egyénileg a tanösvény egész évben folyamatosan látogatható. Igény esetén szakvezetés kérhető a Körösök Völgye Látogatóközpontban csoportok részére. A szakvezetéshez kérhető kiegészítő szolgáltatások : feladatfüzet biztosítása, közös kiértékeléssel; zöldfoglalkozások; madárgyűrűzés.

A tanösvény hossza 780 m, 45-50 perc alatt végigjárható.

 

 

 

Elérhetőségek:

  • Lischka Lipót Tanösvény: Békéscsaba, Széchenyi-liget (GPS koordináták: É 46° 41′ 2.7018″ K 21° 6′ 4.14″)
  • Körösök Völgye Látogatóközpont: Békéscsaba, Széchenyi-liget 810 hrsz. (GPS koordináták: É 46° 41′ 7.76″, K 21° 6′ 6.32″), www.korosoknaturpark.hu

 

További információ, előzetes bejelentkezés:

  • Körösök Völgye Látogatóközpont Tel:+36/66/445-885