Békésszentandrás

Békésszentandrás, Békés megye nyugati kapujában, Szarvas városától 5 km-re fekszik nyugati irányban

A település fekvését nagyban meghatározza az a tény, hogy a község területén kanyarog Magyarország jelenlegi 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág. (Szarvasi Holt-Körös) Ezért sokan az Alföld legszebb fekvésű falujának tartják. A településen több mint 400 hétvégi ház és nyaraló található, ami idegenforgalmi jelleget kölcsönöz a településnek. A falu határától nem messze található délnyugati irányban Magyarország legnagyobb kunhalma, a Gödény-halom.

Szőnyegszövéséről, szőnyeggyártásáról híres település. Itt készül a világhíres kézi csomózású perzsaszőnyeg. Érdemes megnézni a fafaragó és mézeskalács-készítő népi iparművészek alkotásait is. A Körös szabályozásával a folyóvíz távolabbra került a falutól. 1942-ben Horthy Miklós kormányzó felavatta a falu határában az akkori Magyarország legnagyobb duzzasztóművét, mely páratlan látvánnyal fogadja a turistákat.Hatására a helységet átszelő szeszélyes folyó, csendes, sportolásra, pihenésre alkalmas vízzé változott. A Holtág partján összefüggő üdülőövezetek jöttek létre szabad stranddal, kajak-kenu klubbal.. A környék számos lehetőséget nyújt az aktív turizmus – horgászat, vízi sport, kerékpározás, gyalogtúrázás – kedvelőinek.

Békésszentandrásról indul az 1996-ban felavatott, mára már Kondorosig érő Körös-völgyi kerékpárút, amelyen a térség jó része bejárható .A túra a Székelykaputól indul és kisebb megszakítással biztonságosan, a főút forgalmától védve juthatnak el akár Kondorosig a túrázók.

WordPress Video Lightbox