Doboz

Doboz község a Kettős-Körös és Sebes-Körös által határolt, Kis- Sárrét, ill. a Fehér-, és a Fekete-Körös összefolyásához közel, mintegy 3 km-re fekszik.

Ősi magyar falu, hajdan mocsaras, tölgyerdő közepén (tölgydoboz) Szent Istvántól II. András király uralkodásáig királyi sertéshizlaló hely, majd Huszt, Pázmán és Aba család birtoka.

Doboz nevének eredete a szláv „dub, dubova, dubovy = tölgy, tölgyesből” vezethető le.

Doboz nagyközség Békés megyében, a megyeszékhelytől, Békéscsabától 13 kilométerre, északkeletre fekszik. A település Békéscsaba, Gyula és Sarkad felől közelíthető meg műúton.

Hajdan Doboz határában egész sereg vízfolyás szállította a vizeket, mint például a Sebes-fok, a Kis-Körös, a Kis-folyás és a Fekete-Körös. Az akkori folyók nagy részét már vagy kiszáradva, vagy pedig állóvizeket alkotva találjuk. A folyó közelsége áldás és gond Doboznak, hiszen a könnyen elérhető kikapcsolódást, szép természeti környezetet jelentő Körösök egyszersmind gyakori árvízveszélyt okoznak.

 

A település központjától mintegy 3 km-re találjuk Szanazug üdülőterületet.

Szanazug a Fehér- és Fekete-Körös összefolyásánál, a Kettős- Körös két partján fekszik. Levegője tiszta, üdülésre, pihenésre alkalmas terület. Jelenleg több mint 300 üdülő, egy 250 főt befogadni képes ifjúsági tábor, ABC, vendéglátóhelyek, valamint a Körös bal partján színvonalas kemping várja a pihenni, üdülni vágyókat. A két part között személyszállító komp biztosítja az átkelést. A kikapcsolódás, szórakozás, pihenés különböző formái biztosítottak. A vízpart adta lehetőségek miatt a kirándulók, turisták kedvenc pihenőhelye, mely az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult. Szanazugban homokos szabad strand, vízi járműkölcsönzés, sétahajózás, horgászati lehetőségek, hétvégenként szabadtéri rendezvények, fesztiválok várják a kikapcsolódni vágyókat. Az üdülőkörzetet a nyári szezon idején rendszeres autóbuszjárat köti össze a megyeszékhellyel.

Doboz, és Szanazug egyik leg felkapottabb turista látványossága aWenkheim kastély és a Körösök összefolyásán túl, a nemrégiben felújított nagy makettszerű Sámson-Vára reprodukció, amit a Körös Naturpark Egyesület hathatós pályázati segítségével keltettek újjá a helybéliek.

Idegenforgalmi szempontból igen jelentős a Kettős-körös hídjától 150 m-re fekvő Marói erdőben lévő Vadász Panzió és környéke, ami otthont ad a minden év szeptember első napjaiban megrendezésre kerülő Országos Vadásznapok Megyei rendezvényének.

WordPress Video Lightbox