Élménybeszámoló – Kerékpártúra a Tanyák a Körösök Körül hálózat tagjaihoz

A TÁJBAN ÉLŐ EMBER
2019. október 20-án a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpart Egyesület kerékpártúrát szervezett a Tanyák a Körösök körül hálózat tagjaihoz. A túra apropóját a Táj Nemzetközi Napja adta, melyhez ez évben először csatlakozott az Egyesület.
A meghirdetett túra témája és célja vasárnap reggel közel 35 embert vonzott a Natúrpark elé, ahol ragyogó napsütésben, kerékpárral és a kötelező láthatósági eszközökkel felszerelkezve, jókedvűen gyülekezett a csoport. A túra vezetője Tószögi György tájékoztatta a résztvevőket a csoportos kerékpáros közlekedés szabályairól, majd röviden és szemléletesen, szavakkal bemutatta és felhívta a figyelmet az alföldi táj szépségére, különlegességére és mesélt a Körösök Völgyében rejlő természeti csodákról.
Ennek szellemiségében elindultunk és átszeltük a várost. Kígyózó sorban vettük birtokba a város kerékpárútjait, kértük és kaptunk türelmet egy-egy átkelés kapcsán az autósoktól majd kellemes tempóban kiértünk az országúra és nekivágtunk a végeláthatatlan horizontnak.
Útközben csodáltuk az ősz és a természet varázslatos színpompáját, az mezőgazdasági földmunkák hagyatékait, a „böngésző” embereket, az ugató kutyákat, a harsányan éneklő madarakat és közben a tempó lehetőséget adott az ismerkedésre, a beszélgetésre és a „közösségben lenni jó” érzés megélésére is.
Első megállónk egy dűlőúton bevezető igazi, a régi tanyasi életet hűen tükröző Varga Tanya volt. Itt megláthattuk milyen kemény életet is kíván a tanyasi lét. Állatok, galambok, romos melléképületek, ásott kút látványa elgondolkodott bennünket és feltettük magunkban a modernizált ember kérdését, hogy – Hogyan lehet itt élni? S a gondolat hirtelen valósággá vált, hiszen a házból előbukkant az tanya tulajdonosa Sanyi bácsi, akivel szóba elegyedve, még közelebb kerültünk a tanyasi élet hagyományaihoz, szokásaihoz a régmúlt idők tanyasi életéhez. Sanyi bácsi szavai és élete mélyen megérintettek bennünket és megfogalmazódott az, hogy milyen sok alapvető igazság van a tanyasi ember életében, melyet később úgy összegeztünk, hogy a Tájban élő emberek igazsága.
Túravezetőnk a tájhoz, a tanyavilághoz fűződő legendákkal, mondákkal tette tartalmasabbá az élményeket.
A szél erejét megtapasztalva lassan megérkeztünk a túra végső céljához az Eszter Tanyához, ahol Kukláné Fábián Aranka Eszter programszervező fogadott bennünket. Bemutatta a tanyát, mely falusi turizmus részeként ugyan, de a tanyasi építkezés jegyeit híven őrzi; a kemence, az alacsony ajtók, a mestergerenda, és az 50 cm-es vert falak. A szobák korhű berendezései, bútorai, népi szőttesek és a paraszti élet használati tárgyaival berendezettek. A tanyával való ismerkedés, a beszélgetés után a falusi vendégváró asztalra házias ételek, mangalicából készült finomságok, házi sajtok, szörpök kerültek, melyet közösségben és szeretettel fogyasztottunk.
Hazafelé gurulva, csendben, gondolatinkkal és élményekkel telve már másként láttuk a tájat, mint amikor elindultunk. Aki velünk tartott – ezen a közel 50 km-es túrán – azt bizton beszippantotta, elvarázsolta és megperzselte a végtelen horizonton fel-felbukkanó tanyák látványa, a táj nyugalma és szomorúsága és a tájban élő emberek igazsága.
Az élménybeszámolót írta: Garay Éva
WordPress Video Lightbox