Gyomaendrőd

Gyomaendrőd Békés megye északi felében, a Hármas-Körös partján található 15 ezer lakosú alföldi kisváros, mely 1982-ben Endrőd és Gyoma nagyközségek egyesülésével jött létre. A jó közlekedési adottságok, a vendéglátás, pihenés és szórakozás széles palettája teszi vonzóvá a települést a szabadidejüket eltöltő vendégek számára.

A Hármas-Körös gyomaendrődi, különösen Sebes- és Kettős-Köröshöz csatlakozó szakasza a Körös-vidék legszebb tája. A Gyomaendrődi szakaszon horgászhelyek, szabad strandok várják a horgászni, vízitúrázni vágyókat. A folyó árvédelmi töltésein kerékpáros túrákat is tehetünk a Peresi Bemutatóházhoz, Nagylapos, Mezőtúr irányába, vagy a Hármas- és a Kettős-Körös összefolyásához.. A folyó és hullámtere a Körös-Maros Nemzet Park része, melynek területén, a folyó medrét követve 26 kilométer hosszú túraútvonalat alakított ki a város önkormányzata. A Hármas-Körös mellett a város másik fontos természeti értéke a város határában és belterületén található 16 holtág.

Az országban, de Európában is egyre ritkábban talál a turista olyan érintetlen, sajátos hangulatú alföldi tájat, halakkal teli holtágakat, olyan folyóparti ártereket, ahol országos, sőt nemzetközi jelentőségű növény- és állatvilág található. A reformkori folyamszabályozások, valamint a Körösök természetalakító tevékenysége során kialakult tájforma a megye, s így Gyomaendrőd egyik legszebb természeti értéke. A folyó nyugodt folyású, víztükre mintegy 100 méter széles, a víz mélysége átlagosan 6 méter. A Hármas-Körös az ország egyik legtisztább vizű folyója. A Hármas-Körös több mint kétezer hektáros hullámtere természetvédelmi terület, amely szabadon látogatható. A festői partszakaszokkal, füzesekkel kísért holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítják a látogatókat. A romantikus ártéri erdők, ligetek, vízpartok valódi pihenést kínálnak a természetkedvelő turistáknak.

Gyomaendrőd nemcsak természeti szépségeivel, hanem gazdag kulturális értékeivel is büszkélkedhet. Itt található a Kner Nyomdaipari Múzeum. (az ország egyetlen ilyen jellegű ipartörténeti gyűjteménye). A művészetkedvelők a városi képtárban találkozhatnak a városhoz kötődő alkotók műveivel. Az Endrődi Tájház épületében a korabeli parasztbútorzattal és más tárgyi emlékekkel ismerkedhetnek meg. Az Endrődi Tájház mellett még egy tájház nyílik Gyomán a Zrínyi M. u. 2. sz. alatt.

Az Erzsébet liget szépen parkosított környezetében található a város termálfürdője, melynek értékes gyógyvize számos betegség gyógyítására alkalmas. A 2003-ban teljesen felújításra kerülő Liget Fürdő 62 Celsius-fokos vizét 1960-ban gyógyvízzé nyilvánította az Egészségügyi Minisztérium. A gyógyvíz orvosilag igazoltan jó hatású az idült reumatikul, köszvényes bántalmak, az isiász, az izom- és idegfájdalmak ellen. A strand feszített víztükrű úszómedencéi, a gyógyfürdő és fedett uszoda valamint a fürdő mellett kemping és panziók várják a vendégeket. A gyerekek számára gyakran szerveznek programokat és strandröplabda pálya is van. Az Erzsébet Ligetben teniszpálya is található.

A városban bowling pálya is található, ahol „Fesztigyál” néven nyaranta koncerteket is szerveznek

Gyomaendrődre a természeti szépségek és látnivalók mellet nagyon sok érdeklődőt és kiállítót vonzanak az évente megrendezésre kerülő gasztronómiai események, a Sajt- és Túrófesztivál, a halfőzők versenye és a paprikás főző verseny. Nyaranta a Körös parti városban az ország BNV motorosai, és a Volkswagen bogarak szerelmesei találkoznak visszatérő rendszerességgel.

WordPress Video Lightbox