Gyula

Gyula egy 33 ezer lakosú patinás polgári fürdőváros, mely az Alföld dél-keleti részén, a Fehér-Körös bal partján, közvetlenül a Román határ mellett található.

A város sok parkjával, műemlékével, egyedül álló Várfürdőjével, valamint hangulatos utcáival fontos turisztikai szereppel bír.

Gyula neve a történészek szerint kétféle eredetű lehet:

Az első eredetelmélet szerint a honfoglaló magyarok katonai vezetőjének, a ”gyulának” a tisztségére utal, akinek törzse, vagy annak egy része lehet, hogy ezen a területen telepedett le.

A másik elmélet szerint, a Gyula városa helyén álló egykori monostort (Gyulamonostora) egy Gyula nevű főúr alapította, és innen van a város neve.

A városban és környékén igen sok, és jó minőségű szálláshely, (campingtől a hotelig) valamint vendéglátóhely működik, kiváló kiinduló helyként egy igazi Körösök-völgyi túrázáshoz.

 

A Várfürdő, és a Vár

Az 1985-ben gyógyhelynek minősített nemzetközi hírű fürdőjét évről-évre egyre több pihenni és gyógyulni vágyó belföldi, és külföldi turista keresi fel. A Várfürdő az Alföld egyik legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője, mely 23 medencéjével a Magyar Fürdőszövetség által minősített legmagasabb kategóriájú, négycsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. A Várfürdő az Almássy kastély 8,5 hektár területű ősparkjában található.Területén gyógy- és élménymedencék, gyermek-víziparadicsom, pezsgő- és hullámmedencék, valamint óriás-csúszdák találhatók. Itt található még a 25 méteres tanuszoda, valamint az 50 méteres versenyuszoda, melyek télen is használhatóak. Újdonság a wellness központ, mely a gyógyfürdő zárása után is látogatható, és ahol 10 vízi élményelemen kívül szauna fülkék és gőzkabin is szolgálja az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen feltételeket.

A Várfürdő mellett található Gyula másik legfontosabb látnivalója a XV. században épült gótikus téglavár, mely Közép – Európa egyetlen ilyen épen maradt sík vidéki téglavára. A gyulai uradalmat még 1403-ban Zsigmond király adományozta Maróti János macsói bánnak, kinek nevéhez kötődik a vár építése. Az ő idejében emelték a belső várat körülvevő derékvárat is. A vár továbbépíttetése Mátyás király fiához, Corvin Jánoshoz fűződik. Ekkor építették a ma is meglévő kerek ágyútornyot, a rondellát. A várat 1566 nyarán megostromolta a török. A magyarok, a várkapitány, Kerecsényi László vezetésével 14-szer verték vissza Szulejmán szultán seregeit. Végül a 9 hétig tartó ostromállapot tarthatatlanná vált, így feladták a várat….

 

Néhány fontosabb látnivaló:

 • Várfürdő
 • Százéves Cukrászda
 • Erkel Ferenc szülőháza
 • Ladics ház
 • Kohán képtár
 • Lovasiskola, Tanyamúzeum
 • Kossuth tér
 • Mária Kegyház
 • Dürer Terem
 • Német nemzetiségi Gyűjtemény
 • Városi Képtár
 • Gyulavári Almássy-Wenckheim kastély (www.gyulavarikastely.hu)

A gyulai rendezvénynaptárban az év minden hónapjában található egy nagyszabású rendezvény: februárban a Reneszánsz Karnevál, ami után márciusban a Gyulai Tavaszi Fesztivál következik. Áprilisban kerül megrendezésre a Gyula nap, valamint Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Böllér napok is. A Virágok Vasárnapja májusban, a Gyulai Zenei Napok júniusban, míg Körösvölgyi Sokadalom, a Várszínház Összművészeti Fesztiválja, a Végvári Esték júliusban, valamint a Minden Magyarok Táncfesztiválja és Várkerti Vígasságok augusztusban. Az év utolsó hónapjaiban kerül megrendezésre az Erkel Művészeti Nap (november).

A várkert azonban nem csak a fesztiválok ideje alatt közkedvelt helyszíne Gyulának. Télen, és nyáron is kellemes sétákat lehet tenni a történelmi környezetben. Nyáron jó időben csónakázni és vízi biciklizni is lehet a csónakázó tavon, télen pedig korcsolyázni van lehetőség ugyanott.

WordPress Video Lightbox