Kerékpáros konferencia volt tegnap a Körösök Völgye Látogatóközpontban

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elkötelezett amellett, hogy a Körösök völgye egybefüggő földrajzi terület természeti, környezeti és kulturális értékeit kihangsúlyozva, a fenntarthatóságot maximálisan szem előtt tartva egy „új” turisztikai célterületet kínáljon a turizmus palettáján. Ennek érdekében szervezetünk már az előző években is több, a témához köthető pályázatban vállalt koordináló szerepet.
Jelen konferencia elsődleges célja az volt, hogy az érintettek közvetlenül kapjanak információkat a közel jövőben kiírásra kerülő, turisztikai jellegű azonban kerékpáros infrastruktúra fejlesztést is lehetővé tevő pályázatokról, illetve fontos volt az is, hogy a térségi szereplők konzultáljanak a témában.
Az esemény alkalmával Vantara Gyula országgyűlési képviselő, egyesületünk elnöke köszöntötte a közel 70 vendéget és elmondta, hogy Békéscsabán és Békés megyében az elmúlt években országos szinten is kimagasló mennyiségű infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, amelynek köszönhetően közel 300 km kerékpárút épült a megyénkben.
Berencsi Miklós a Közlekedés Koordinációs Központ képviseletében a kerékpáros infrastruktúra fejlesztést a nemzeti közlekedésfejlesztési stratégia szempontjából mutatta be, Bodor Ádám, az Európai Kerékpáros Szövetség EuroVeló igazgatója a kerékpáros túraútvonalok és az EuroVelo útvonalak kapcsolódásáról beszélt.
Szavas Péter, Békéscsaba polgármestere beszámolt a Békéscsabán nem rég épült kerékpárutakról, az építéshez szükséges háttérmunkálatokról, illetve – konkrét elképzeléseket felvázolva – biztosította a jelenlévőket arról is, hogy a városvezetés a továbbiakban is arra törekszik, hogy a kerékpáros közlekedés minél kényelmesebb és biztonságosabb legyen az itt élők számára.
Baran Ádám, egyesületünk munkaszervezet-vezetője amellett, hogy bemutatta a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület főbb célkitűzéseit és tevékenységeit, ismertette a HuRo Bike 30 projektet, amelynek köszönhetően mintegy 27 km kerékpárút épült Békéscsaba és Nagyszalonta között, valamint elmondta, hogy a HuRo Bike Plan elnevezésű projektben közel 74 km kerékpárút engedélyes terveinek elkészültét koordinálta az egyesület, amelyből reményei szerint a következő években – az egyesület tagönkormányzataival kialakított jól működő partneri együttműködéseinek is köszönhetően – kerékpárutak épülhetnek Köröstarcsa és a romániai Simonyifalva között.
Varga Róbert, a Tudatos Közlekedő Egyesületének titkára, valamint Szőllőssy Kristóf, a Kerékpáros Magyarország Szövetség projektmenedzsere a kerékpáros közlekedéshez köthető hatékony szemléletformáló tevékenységekről tartott tájékoztatót, Sztaniszláv Tamás, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetségének főtitkára többek között az útőrség intézményével ismertette meg a résztvevőket.
Összességében elmondható, hogy a konferencia alkalmával sok érdekes és hasznos információ került megosztásra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztések, a közlekedési szemléletformálás, valamint a kerékpározásban rejlő lehetőségek vonatkozásában. Reméljük, hogy az elhangzottak tovább erősítik ezen ágazat fejlődését és a szakemberek együttműködését.

WordPress Video Lightbox