Környezeti szemléletformáló programsorozat Békés megyei oktatási intézményekben

Egyesületünk a Földművelésügyi Minisztérium „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” című programjában szemléletformáló témanapokat valósít meg, kilenc Békés megyei település oktatási intézményében.

A foglalkozások alkalmával, lelkes animátorok segítségével hét témakört dolgozunk fel közösen a gyerekekkel: Komposztálás a házikertben, Biokert, Hulladékok a háztartásban, Egészséges életmód, Ökotudatos vásárlás, Környezetbarát háztartás, Gyógyító növények, Környezettudatos család-energiatakarékos otthon. A témákat bemutató roll-up-okat, interaktív foglalkozások, játékok, mesék, saját fejlesztésű öko társasjátékok, előadások, helyi termék kóstoló teszi teljessé, változatossá és befogadhatóbbá a különböző korosztályú gyermekek, pedagógusok számára. A komplex iskolai bemutatókon és kiállításon tanóránként 2-2 osztályt tudunk fogadni. A pályázat jóvoltából a programot befogadó intézményeknek a környezeti nevelés és szemléletformálás további gyakorlásához ajándékokat adunk: gyógy- és fűszernövény magokat a sulik kertjébe, hulladék megelőzésről és mindennapi zöld praktikákról szóló plakátokat a faliújságra, saját fejlesztésű szemléletformáló kiadványokat és az állomások témaköreihez kapcsolódó foglalkoztató füzeteket, minden osztályfőnök kiskertész naptárakat, négy évszak kerti teendőiről és minden alsós osztály zöldségnövény felismerő memóriajátékot. A bemutató helyi termék kóstolóval zárul, ahol a gyermekeknek teljes kiőrlésű tönköly kenyeret, kalácsot, házi készítésű lekvárt kínálunk. Eddig Békéscsabán a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában, Sarkadon, Szarvason és Köröstarcsán jártunk, de ellátogatunk még Gyomaendrődre, Körösladányba, Dobozra, Tarhosra és Gyulára.

A hulladék megelőzés témája azért sürgető, mert hatalmas mértékű a hulladékképződés Földünkön. Globálisan műanyagból 300 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek közel fele egyszer használatos termék, melynek csupán 15 %-a kerül újrahasznosításra. Magyarországon 2020-ig az újrahasznosítás mértékének tervezett aránya 50%. Rajtunk, egyéni döntésünkön múlik, hogy környezettudatos vagy környezetszennyező módon éljük életünket. Szerencsére ma már vannak alternatívák a zöldebb életmód kialakítására, erről szól ez a kiállítás is.

A programokon készült fényképek megtekinthetőek a „GALÉRIA” menüpont alatt.

WordPress Video Lightbox