Szarvas

Szarvas a Dél-Alföld gyöngyszeme. Életében meghatározó szerepet tölt be a csaknem 30 kilométer hosszú Körös-holtág, (Holt-Körös,) mely hazánk ötödik legnagyobb állóvize. A Körös-kultúra leleteinek tanulsága szerint a ma 18 ezres település környéke az őskor utolsó évezredétől folyamatosan lakott volt. Szarvas neve először Anonymus krónikájában fordul elő „Mons Cervinus”, azaz Szarvashalom alakban.

 

Legfőbb nevezetességei:

 • az Arborétum, valamint a Történelmi Magyarország Közepe, amely egyben a Kárpát-medence mértani középpontját is jelenti.
 • A Holt- Körös partján lévő Bolza-kastély lépcsősorain áll a capitoliumi farkas egyetlen, mérethű magyarországi másolata.
 • A millennium tiszteletére állított Ezredéves Emlék, mely a magyar Szent Korona legendáját jeleníti meg, a Holt-Körös partján, a kastéllyal szemben talált méltó helyére.
 • A műemlék jellegű szecessziós stílusban felépült Városi Gyógyfürdő, vizét 2000-ben gyógyvízzé nyilvánították.
 • Az Anna-ligeti Csáky-Benz-kastélyban székel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága és Látogatóközpontja.

A ligetes hullámterek, a víz fölé hajló öregfüzek, az egyedül álló mocsári cédrusok, a vidék gazdag élővilága, a természetvédelmi területek hihetetlen szépségének varázsával ajándékozza meg a pihenni, felüdülni vágyókat.
Az idelátogató, a Holt-Körös partján a csendet, a jó levegőt, a nyugalmat, a háborítatlan vízparti idillt kapja.

A várost a tavasszal, nyáron, valamint ősszel megrendezésre kerülő turisztikai nagyrendezvények színesítik. Minden évben megrendezésre kerül az Amatőr Fogathajtó Bajnokság, a Körös Napok Nyári Művészeti Fesztivál, az Aratónap Ezüstszőlőben, a Suttyomba Népzenei Fesztivál, Szarvas Város Napja, Szent István Nap, a Horgásznap és Halászléfőző Verseny, illetve a város legnagyobb turisztikai és gasztronómiai élményét kínáló Szarvasi Szilvanapok.

Szarvas város igazi nemzetközi hírű látványossága a „Pepi-kert” néven ismert, a -Körös holtágának partján, 84 hektáron elterülő Szarvasi Arborétum, amely Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb növénygyűjteménye.

A Holt-Körös partján, az Arborétummal szemben áll az a jelképes szélmalom, ami a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet, az 1100m hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg.

 

Vízi turizmus

A „klasszikus”, Körösökön haladó vízi túrák egyik „kötelező” megállója, pihenő helye, a Szarvasi Holt- Körös. Környékének bejárása, (be-evezése), igazán látványos, szórakoztató programot nyújt.

A város kézzel fogható közelsége, kulturális értékeinek sokszínűsége, és nem utolsó sorban a vendéglátó helyeinek igen jó minősége, elég okot ad a pihenő „aktív” eltöltésére.

A nem első sorban vízi túrázni ide látogató vendég a vízitelepen bérelhet magának megfelelő sporteszközt, és végigevezheti a holtág 15 kilométeres, Szarvas- Békésszentandrási szakaszát a szivornyáktól a duzzasztóig.

 

Lovas turizmus

Az Alföldön a lótartás, a ló köré csoportosuló kultúra mindig meghatározó volt az emberek életében. Ezekre a hagyományokra épülve 1997 tavaszán megalakult Szarvason a helyi lovas klub, mely három túraútvonalat jelölt ki. A lovon, vagy hintón utazó kirándulók gyönyörködhetnek a táj szépségeiben, mint pl:

 • Szarvasi Arborétum
 • Hárma-Körös élővilága
 • Duzzasztó
 • Erzsébet liget
 • Anna liget
 • Körös-Maros Nemzeti Park területe

 

Kerékpár és gyalogturizmus

A térség egyformán csábít gyalogtúrára, kerékpározásra. Ha kedve tartja végigkerekezhet a Körös-völgyi kerékpárúton, Békésszentandrástól egészen Kondorosig, az árvízvédelmi töltéseken (min. 23 km), felkeresheti a történelmi Magyarország közepét jelző műemléket, gyalogtúrát tehet a történelmi emlékúton. A Körös-Maros Nemzeti Park területén szinte a bőrükön át szívhatják magukba és közvetlenül közelről csodálhatják meg a növény és állatvilágot

 

Horgász turizmus

Az itteni holtágak horgászcentrummá tették Békésszentandrást és Szarvast, ugyanis a környéken található számtalan valamikori Körös-ág főként ezekről a településekről érhető el legkönnyebben.

A ma már szinte kizárólag horgászkezelésben lévő vizek közül a Kákafoki- Bikazugi- Siratói- holtág a legnagyobb, de igen jelentős a Félhalmi- a Gyoma- Siratói- és a Békésszentandrási-holtág is.

WordPress Video Lightbox