Tanyagazda hálózat a Körösök Völgyében

Eredményesen zárta a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a 2017-évi Tanyafejlesztési Program keretében megvalósult projektjét, melynek eredményeként létrejött a Tanyák a Körösök Körül nyitott tanyagazdaságok hálózata, valamint országos szinten egyedüliként egy Tanyasi Tanösvény került kialakításra.

Egyesületünk 2018 márciusában indította útjára a Tanyák a Körösök körül – Tanyasi tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása elnevezésű projektjét, melyet a Földművelésügyi Minisztérium (mai Agrárminisztérium) támogatásával valósított meg az idei évben. A 89,5 %-os támogatási intenzitású projekt összköltsége mintegy 2 657 180, – Ft, melynek köszönhetően három fő tevékenység valósult meg:

  1. A Körösök Völgye Natúrpark 14 település alkotta területén – országos szinten elsőként – tanyasi tanösvény jött lére.
  2. Létrejött a Tanyák a Körösök Körül nyitott tanyagazdaságok hálózata.
  3. Illeszkedve az Egyesület hosszú távú céljához – azaz a tanya, mint tájérék megőrzéséhez – egy munkatársunk tájgondnoki képzésen vett részt.

A Tanyasi Tanösvényhez, minegy 15 tanya csatlakozott 10 településről. A Tanyasi Tanösvény Szarvastól egészen Tarhosig mutatja be a Natúrpark és egyben Békés megye tanyavilágának jelenét, múltját és jövőbeni elképzeléseit, fejlődési útjait. A megállópontok között tudhatunk több évtizedes múlttal rendelkező tanyagazdaságokat, tanyasi közösségi tereket, a falusi szálláshely és a falus vendégasztal szolgáltatásban jártas tanyákat. A tanösvény egyes állomásain megismerkedhetnek a tanyára látogatók a tanyasi élet mindennapjaival, a tanyasi életmód összetettségével és szépségeivel.

A nyitott tanyagazdaságok hálózatához 13 tanya csatlakozott 8 településről. A hálózat tagjai és az Egyesület között egy Partnerségi megállapodás jött létre, melynek értelmében Egyesületünk, mint ernyőszervezet folyamatos segítséget nyújt marketing és kommunikációs tevékenységek terén a hálózat tagjai számára. E mellett szakmai tanácsadással támogatja tanyagazdaságok működését, fejlődését. A hálózat tagjai vállalták a vendégek folyamatos fogadását a gazdaságban, a szolgáltatás helyén, látogatóbarát fogadtatás biztosítását, a releváns hatósági előírások és jogszabályok betartását. Közös vállalásként a tanya, mint tájéték népszerűsítését, megőrzését valamint a környezeti tudatosság elvének megtartását és követését tűzték ki célul.

A projektzáró eseményre, valamint a Tanyák a Körösök Körül tanyagazda Hálózat megnyitó ünnepségére 2018. december 13-án került sor a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A rendezvényen Baran Ádám, az Egyesület munkaszervezet vezetője kiemelte: „Ez a projekt egy úttörő projekt az Egyesületünk számára. Kiemelten fontos számunkra a tanya, mint tájérték megőrzése. A most csatlakozó tanyagazdákkal úgy látjuk, hogy egy eredményes, hosszú távú együttműködés jött létre és bízunk benne, hogy a jövőben is számos területen együtt tudunk dolgozni.

A nyitóünnepség keretében Pócsi Gabriella, vidékfejlesztési szakértő ismertette a projekt eredményeit, majd ezt követően Izsó Gábor az Egyesület alelnöke, valamint Baran Ádám átadták a hálózati tagságot igazoló okleveleket, valamint a tanösvény táblákat az érintettek számára. A megnyitó ünnepségre azon szakmai szervezetek is meghívásra kerültek, melyek a jövőben kapcsolódhatnak a tanyagazdaságok szolgáltatásaihoz és ennek apropóján egy kiállítás és hely termék kóstoló keretében bemutatkoztak a hálózat tagjai.

További képek a rendezvényről itt.

 

A rendezvény a 2017. évi Tanyafejlesztési Program keretében, a ” Tanyák a Körösök körül – Tanyasi tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása ” című pályázat megvalósításának részeként kerül megtartásra

WordPress Video Lightbox