The Nature Corner projekt

Az Interreg V-A Románia-Magyarország program keretében megvalósuló „The Nature Corner – Nagyszalonta – Békéscsaba határ menti térség természeti értékeinek védelme és fejlesztése” elnevezésű projekt román-magyar partnerség keretében, a Nagyszalontai Önkormányzat vezetésével, a romániai „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Békés Város Önkormányzata, és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület részvételével valósul meg.

A projekt átfogó célja Nagyszalonta – Békés határ menti térség természeti értékeinek megőrzése, fejlesztése, rehabilitációja, valamint hozzáférés biztosítása a széles nyilvánosság számára. A megvalósítás újdonsága a határon átnyúló civil és önkormányzati partnerségben megvalósuló, közös természeti örökség megőrzése és fejlesztése.

A projektet az felismerés a hívta életre, hogy Románia utolsó 50 túzokpéldányát a kihalás veszélye fenyegeti. Ezeknek a példányoknak az élőhelye a Nagyszalonta környéki gyepek és szántóföldek, amelyek átnyúlnak a magyarországi területekre is. A célterület földrajzilag és vízrajzi szempontból egybefüggő ökoszisztéma, gazdag természeti értékekben, amelyek a terület közös örökségét jelentik. A fajok csökkenésének és kihalásának elsődleges oka az élőhelyek elvesztése. A terület élővilágának sokfélesége általánosságban csökken a mezőgazdasági tevékenység és a gyenge természetvédelmi állapot miatt. Jellemzően a Natura 2000 hálózathoz tartozó területekről van szó, amelyek optimális tájhasználatának kialakítása sürgető feladat.

Meggyőződésünk, hogy a sikeres természetvédelmi tevékenység alapja a megfelelő ismeretek megléte, a természeti értékek megőrzésére való érzékenység, ezért a környezet- és természetvédelmi attitűd javítását célzó, közösségi szemléletben megvalósuló intézkedéseket kívánunk megvalósítani a projekt során a Nagyszalonta-Békés térségben környezet- és természetvédelmi oktatási programok, a természeti értékek védelmét biztosító beruházások révén.

 

WordPress Video Lightbox