„Zöldülj, fordulj – Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében”

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület 2018. évben immáron második alkalommal nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatást a „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” elnevezésű programban, melynek köszönhetően „Zöldülj, fordulj – Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében” című projekt valósulhat meg a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület településein.

Egyesületünk működésének egyik legfőbb alappillére a környezettudatosságra való nevelés. A projekt célja – az Egyesület évek óta működő, sikeres Zöldülj!Fordulj! programcsomagja segítségével –  9 település általános iskolás korú gyermekeinek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, újszerű komplex módon. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedjenek azzal, hogy milyen értékes a Föld, ahol élnek és milyen módszerekkel, tevékenységekkel tudják megóvni, élhetőbbé tenni. Tapasztalataink szerint a gyermekek mindennapjaiba sokkal hamarabb beépülnek az új dolgok, fogékonyabbak a környezetbarát szemléletmódra.

A projekt keretében az alábbi általános iskolákat látogatja meg az interaktív kiállítás az Egyesület animátoraival:

  1. Békéscsaba, Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda – 2019.02.25.
  2. Doboz, Dobozi Általános Iskola – 2019.02.27.
  3. Gyomaendrőd, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 2019.03.07.
  4. Gyula, Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 2019.03.14.
  5. Sarkad, Sarkadi Általános Iskola – Gyulai Úti Telephely – 2019.03.12.
  6. Szarvas, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola – 2019.03.18.
  7. Köröstarcsa, Köröstarcsai Arany Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 2019.03.19.
  8. Körösladány, Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 2019.03.06.
  9. Tarhos, Tarhosi Általános Iskola – 2019.03.20.

Az interaktív kiállítás bemutatása mellett a résztvevő gyerekek és egyben az iskolák számára Z!F! személetformáló füzetcsomagot; tárgyi ajándékokat: palackprést, összehajtható szelektív kukákat, komposztkeretet, madáretetőket adunk valamint bio zöldség- és gyümölcs ivólevek és friss bio zöldségek, gyümölcsök kóstoltatásával zárjuk a programokat.

Bízunk benne, hogy a projekt eredményeként a résztvevő általános iskolás korú gyermekek megismerkedhetnek a tudatos, zöld szemlélettel. A foglalkozások során a gyerekek játékos formában tanulják meg azokat a dolgokat, amelyeket a mindennapokban használhatnak, hogy aztán később egy élhetőbb jövőt tudjanak teremteni. A gyerekek a hazaviszik az információkat és átadják a szüleiknek, barátaiknak. A gyermek, aki megtanulta, hogy miért jó és hasznos szelektíven gyűjteni a hulladékot, otthon is felhívja rá a szülők figyelmét. Ezáltal a kör kiszélesedik és akarva-akaratlanul is egy olyan réteget is elérnek az információk, akik a programokon közvetlenül nem is vesznek részt.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg, a támogatás mértéke: 100 %, a projekt összköltsége: 2 950 400;- Ft

WordPress Video Lightbox