Zöldülj!Fordulj! - Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében

Projekt leírása: A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület évek óta működő, bevált, sikeres Zöldülj!Fordulj! programcsomagja segítségével natúrparki település általános iskolás korú gyermekeinek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, újszerű komplex módon. A projekt megvalósítása során kilenc Békés megyei iskolában valósult meg a környezetvédelmi szemléletformálás, mintegy 2500 gyermek bevonásával.

 

A programsorozat helyszínei és időpontjai:

 • 02.14. Békéscsaba, Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda
 • 02.19. Sarkad, Sarkadi Általános Iskola – Gyulai Úti Telephely
 • 02.20. Szarvas, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola
 • 02.21. Köröstarcsa, Köröstarcsai Arany Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • 03.06. Gyomaendrőd, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • 03.07. Körösladány, Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • 03.08. Doboz, Dobozi Általános Iskola
 • 03.09. Tarhos, Tarhosi Általános Iskola
 • 03.10. Gyula, Magvető Református Általános Iskola és Óvoda

A foglalkozások alkalmával lelkes animátorok segítségével több témakört dolgoztunk fel közösen a gyerekek interaktív bevonásával, gyakorlati módszerrel:

 1. Komposztálás a házikertben, biokert;
 2. Hulladékmegelőzés, szelektív hulladékgyűjtés;
 3. Egészséges életmód kóstolóval;
 4. Ökotudatos vásárlás;
 5. Környezetbarát háztartás, energiatakarékos otthon.

A témákat bemutató roll-up-okat, interaktív foglalkozások, játékok, mesék, saját fejlesztésű öko társasjátékok, beszélgetések, helyi termék kóstoló tették teljessé, változatossá és befogadhatóbbá a különböző korosztályú gyermekek, tanulók, pedagógusok és családok számára. A programot befogadó intézményeknek a környezeti nevelés és szemléletformálás további gyakorlásához ajándékok kerültek átadásra: gyógy- és fűszernövénymagok iskolai kiskert kialakításához, hulladékmegelőzésről és mindennapi zöld praktikákról szóló plakátok a faliújságra, az állomások témaköreihez kapcsolódó, saját fejlesztésű szemléletformáló kiadványok és foglalkoztató füzetek, kiskertész naptárak négy évszak kerti teendőiről és zöldségnövény-felismerő memóriajáték, minden alsós osztály számára.

A bemutató helyi keretében, az egészséges életmódra nevelés érdekében helyi termék kóstolót is biztosítottunk minden iskolában, így a gyermekek teljes kiőrlésű tönköly kenyeret, kalácsot, házi gyümölcslekvárokat, valamint helyi termelőktől származó dobozi répát, békéscsabai termelőtől vásárolt almát kóstolhattak  és a gyomaendrődi Paprév-ökokert 100%-os ivóleveit is megízlelte az iskola apraja- nagyja.

A megvalósuló támogatott programok a környezeti felelősség megerősítését, a „zöld utak” közötti eligazodást, kilenc település általános és középiskolás tanulójának környezeti szemléletformálását segítették elő. A gyerekek és az intézmény mindennapjaiban alkalmazható környezettudatos magatartás és gondolkodás, tudatos életvitel előnyeinek bemutatása elősegíti azt a felismerést, hogy egyéni döntéseinken, tudatosságunkon, szokásainkon múlik a környezetünk tisztasága és saját egészségünk.

 

Kedvezményezett: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

A projekt összköltsége: 2.950.400 Ft