Csabai körtúra

csabai tura 200

A táv hossza: 28 km. A kerékpáros túra erőnléttől és pihenőidőtől függően minimum 4 órát vesz igénybe

Indulás és érkezés: Körösök Völgye Látogatóközpont, Békéscsaba

Nehézségi fok: könnyű

Túravezető nélkül teljesíthető túra.
Igény esetén kerékpáros túravezetőt, a Gerlai és a Pósteleki kastélyokhoz szakvezetőt biztosítunk.

Eszközök: kerékpár, GPS készülék

Egész évben járható, de tavasztól őszig ajánlott.

A kerékpártúra mindkét irányból egyben és szakaszokban is teljesíthető, ajánlott útvonalakért kérje munkatársaink tanácsát.

Érdekel a kastélyok világa, érzed a kihívást egy dűlőutakkal és árnyas gátszakaszokkal tarkított alföldi kerékpártúrához? Ha igen, tied a Csabai Körtúra, famatuzsálemeivel a nádi rigó pirregésével és a nyakig érő széna illatával.

„Várnak a gátoldal kökény, bodza és galagonya bokrai, potyogó fehér eprei a Sikonyi gátőrház roskadozó szilvafái. Hív két ódon kastély, hívnak régi magtárak, történetei egy elmúlt világnak. S, ha már délutánra jár az óra, indulj a békéscsabai hívó szóra: Pósteleki árnyas erdő, lovastanya, kerékpárút-erdőben tekergő, szoborsétány, Csaba Gyöngye tekerj, tekerj körbe-körbe.”

 


Csabai Körtúra nagyobb térképen való megjelenítése

 

Különlegesség:

A Csabai Körtúrát végigkíséri a Körösök Natúrpark Egyesület által 2011-ben kihelyezett tanösvény, 15 db fotókkal illusztrált természeti és történeti tudnivalókat is magában foglaló ismeretterjesztő táblájával. A tanösvénytáblák érdekes feladatokat is rejtenek, melyhez kuponfüzet a Látogatóközpontban igényelhető.

 

Túraleírás:

csabai tura 200E számtalan látnivalót magába foglaló, információs pontokat és pihenőhelyeket érintő körtúra, Békéscsabát és szűkebb külterületi környezetét igyekszik megismertetni az aktív túraélmény jegyében. Az útvonal szinte teljes egészében a városon áthaladó Élővíz-csatornát és a Gerlai-holtágat kíséri. E „zöld folyosó” önmagában is a település és a környék egyik legjelentősebb természeti eleme, de közelében számos kulturális vagy egyéb környezeti érték is felfedezhető. Kerékpárral és gyalog egyaránt teljesíthető, választástól és egyéni ritmustól függően félnapos-egynapos kikapcsolódást ígér. A túrapontok információs tábláinak képi és szöveges tartalmai, interaktív feladatai, gyereket és felnőttet, egyaránt játékosan vonnak be az ismeretszerzés és ismeretátadás világába. A bárhol megkezdhető körtúra rövid ismertetését a Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpontnál kezdjük:
A környezeti szemléletformálást megvalósító intézményben mindenképpen érdemes látogatást tenni, megtekinteni az aktuális kiállításokat, programokat, valamint néhány tájékoztató kiadványt magunkhoz venni. Utunkat, ha északi irányban folytatjuk, az Élővíz-csatornát kísérő faóriásokat követve elérjük a békés-úti zsilipet. A túraútvonal a gátkoronán halad tovább, de kerékpárral érdemesebb a gátlábi utat használni. A várost és az aszfalt utat elhagyva tanyasi tájtól övezve, dűlőúton érjük el a Bandika-fát, ahol a csatornát követve északkeletnek fordul az útvonal Sikkony felé. (Egy idő után csak gyalog járható az útvonal, kerékpárral a térkép által jelzett dűlőn kerüljünk!) Figyelmesen haladva a városi ember számára ritkán elérhető élményeket szerezhetünk a természet világából. A civilizáció zajától elcsendesedő környék szíve a Gerlai-holtág visszacsatlakozása, amitől nem messze a gátról letérve szintén földúton érünk ki a Békést és Gerlát összekötő műútra. Gerla csendes, szinte falusi békéjét a határáig húzódó Pósteleki erdőben vihetjük tovább, ahol az egykori grófi birtok kastélyának hangulatos romját ölelő szabadidőpark csábít pihenésre. A parkerdő élményei után aszfaltúton haladhatunk Békéscsaba felé, ahol a Veszei-kerteknél vesszük fel ismét az Élővíz-csatorna vonalát. A „futófolyosónak” is nevezett aszfaltozott gyalog- és kerékpárút szinte végig árnyas lombsátor alatt siet a megyeszékhelyig, majd onnan tovább annak belvárosa felé. E városi szakaszon sok idős fa, védett fasor dacol az idővel, mely alatt a csatorna gazdag állatvilága kevésbé szemérmesen éli az ember melletti életét. A belvárosi szakaszról kis letérővel érdemes felkeresni a központ számos kulturális- és európai színvonalú rendezvényhelyszíneit, ahonnan visszatérhetünk a körtúra útvonalára, ez esetben kiindulási pontunkra, a Széchenyi ligetbe.

 

Főbb látnivalók:

 • Széchenyi liget – Körösök Völgye Látogatóközpont;
 • Bandika-fa; Cimbora-fa;
 • Gerlai kastély;
 • Pósteleki kastély és kastélypark;
 • Pósteleki erdő;
 • Árpád sori szoborsétány;
 • Csabagyöngye Kulturális Központ

 

Egyéb információk:

A Körösök Völgye Látogatóközpontban kapható a túrához térkép

Ugyanitt lehetőség van kerékpár, illetve GPS készülék kölcsönzésére is

Kerékpárbérleti díjak

 • 800 Ft fél napra (max. 6 óra)
 • 1500 Ft egész napra (max. 12 óra)
 • 2500 Ft két napra
 • 20 fő felett 10% kedvezmény
 • Kaució 5000 Ft, 10 fő felett 20 000 Ft

Csoportos kerékpárbérlés esetén előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Információ és foglalás:

Körösök Völgye Látogatóközpont

5600 Békéscsaba, Széchenyi liget 810.

GPS koordináták: 46°41’07.81” É; 21°06’ 06.93” K

Tel. /fax.: 06/66/445-885

honlap:  www.korosoknaturpark.hu

Az ár és programváltozás jogát fenntartjuk!

WordPress Video Lightbox