Egészséges életmód és a biogazdálkodás kapcsolata

„Élhetőbb Békéscsaba kialakítása és helyi identitást kialakító programok megtartása »A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok Békéscsaba MJV területén« tárgyú, TOP-6.9.1-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében” Biogazdálkodás alapjai című előadássorozat első alkalmára 2018. május 15-én került sor a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

Békéscsaba Megyei Jogú Város megbízásából a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület „Biogazdálkodás alapjai” címmel 2018.májusában szemléletformáló előadásokat rendez. Az első előadásra 2018. május 15-én került sor, melyen a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület képviseletében Csávás István köröstarcsai biogazdálkodó tartott tájékoztatást a résztvevők számára. Előadásának központi témája a hagyományos és a bio gazdálkodás összehasonlítása, előnyeinek és hátrányainak bemutatása volt, valamint kitért a biogazdálkodás szellemiségére, elméleti kereteire. Részletesen bemutatta a vegyszerek biológiai sokféleségre, valamint az emberek egészségére gyakorolt hatásukat. Kiemelte, hogy ezen ökológia rendszerben az emberek egészségének kulcsa a növények egészségében is rejlik. Ez nem mást jelent, mint a növények jó kondíciójának fenntartását, a növényi genetikák (tájfajták) figyelembe vételét valamint szakmai odafigyelést. Úgy véli, hogy a bio módon történő gazdálkodás igazi szellemi kihívást jelent, hisz a kertész igazodik a tájhoz, nem pedig a táj a kertészhez.

Az előadást követően Csarnai Erzsébet a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület elnöke vezetésével bio terméket kóstolhattak a résztvevők, úgy mint: zakuszka, krumplisaláta, házi bio „savanyított” uborka. Emellett céklalevet, paradicsomlevet és gyógyteákat fogyaszthattak a jelen lévők.

A program zárásaként bio palántákat és vetőmagokat kaptak ajándékba a résztvevők.

A soron következő előadásra 2018. május 22-én 16:30 órai kezdettel kerül sor, ahol a Bio zöldségek és gyümölcsök termesztése és gondozása lesz a fő téma.

 

WordPress Video Lightbox