Eredményesen zárult a Tanyafejlesztési fórumsorozat a nyitott tanyagazdaságokról

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület 2018. március és április hónapokban tájékoztató fórumokat szervezett a békés megyei tanyagazdálkodók valamint tanyán működő szervezetek számára. A fórumok célja a résztvevők szakmai tájékoztatása a fejlesztési lehetőségekről, valamint a nyitott tanyagazdaságok hálózatáról és tanyasi tanösvényről.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi tanyák, valamint a tanyás térség megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztések támogatására elnevezésű Tanyafejlesztési Program keretében – 89,5 %-os támogatási intenzitással – megvalósuló a Tanyák a Körösök körül – Tanyasi tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása c. projektje 2 657 180, – Ft támogatásban részesült.

A projekt keretében megvalósuló fórumsorozat első alkalmára 2018. március 08-án került sor. A szakmai fórumon a résztvevők megismerhették az Egyesület hosszú távú céljait, különös tekintettel a tanyák, mint az Alföld egy jellegzetes tájképének megőrzésére irányuló törekvéseit, valamint a nyitott tanyagazdaságokat támogató tevékenységeit. Erre ad lehetőséget a Tanyafejlesztési Program keretében megvalósuló pályázat is, mely keretében a Körösök Völgye Natúrpark területén tanyasi tanösvény, valamint nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítására kerül sor. A szakmai fórum keretében a résztvevők a magyarországi rövid ellátási láncokról, valamint a gazdaságok diverzifikációjáról halhattak előadásokat az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársaitól.

A Bács-Kiskun megyei „Kamra-túra” Homokháti Gazdaudvar Hálózat szakmai tevékenységével ismerkedhettek meg a hálózat leendő tagjai 2018. április 12-én. A tájékoztató fórum elsődleges célja volt, hogy jelenlévők megismerhessenek az ország más területén működő eredményes együttműködéseket, jó gyakorlatokat. Mindemellett lehetőségük volt a jelenlévőknek a személyes és csoportos konzultáció keretében az saját fejlesztési lehetőségeik megvitatására.

A harmadik egyben záró tájékoztató fórumra 2018. április 19-én került sor. A fórum célja volt, hogy a hálózat tagjai az őstermelői és kistermelői tevékenységekről, a falusi vendégasztal működési keretéről, valamint a háztáji felesleg értékesítési lehetőségeiről és szabályairól tájékoztatást kapjanak. Az aktuális jogszabályi keretekről a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseletének Egyesülettől Szabadkai Andrea tájékoztatta a jelenlévőket, valamint szakmai információkkal, tapasztalatokkal látta el a részvevőket.

A szakmai fórumsorozat eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által létrehívott nyitott tanyagazdaságok hálózatához, valamint a tanyasi tanösvényhez számos tanyagazdaság jelezte csatlakozási szándékát Szarvastól egészen Tarhosig. A hálózat leendő tagjai együttműködésük erősítése valamint egymás megismerése céljából – immáron a pályázat kereten túl – „csapatéptő” találkozókat szerveznek.

A Tanyák a Körösök Körül tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának hivatalos „megnyitására” a közeljövőben kerül sor. Csatlakozási lehetőségre folyamatosan van lehetőség, melyről bővebben a +36 (66) 445-885-ös telefonszámon lehet érdeklődni.

A rendezvény a 2017. évi Tanyafejlesztési Program keretében, a ” Tanyák a Körösök körül – Tanyasi tanösvény és nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítása ” című pályázat megvalósításának részeként kerül megtartásra

WordPress Video Lightbox