Frankó tanya, Haluska ház

Frankó tanya, Haluska ház

A tanya 1955-ben került a Frankó család tulajdonába. Hagyományos vályog szerkezetű, az udvar hármas felosztású; veteményes, gazdasági udvar és gyümölcsös volt és maradt a mai napig. Az örökös, Frankó Pál, iparos ember volt. Nagyon fontosnak tartotta a tanya eredeti állapotának megőrzését. Iránta és szlovák gyökerekkel rendelkező családjaink iránti tiszteletből, szeretetből határoztam el, amikor 2015-ben megvásároltuk a családunktól, hogy teljesen felújítom és közkincsé is teszem, így megőrizve egy közel 100 éves, autentikus jegyeket hordozó tanyát. A tanya mai állapotát az évek során alakítottuk ki. Mivel eltökélt szándékunk volt az eredeti látvány és hangulat megőrzése. Az átalakítás során kizárólag korabeli anyagokat használtunk, melyeket régi házak, tanyák bontásából szereztünk be. Céltudatosan vásároltuk fel a szükséges faoszlopokat, hideg burkolókat, kiegészítőket, mindent, amire szükségünk volt. Megőriztük a tanya eredeti berendezését és gyűjtöttük a korabeli bútorokat, háztartási eszközöket (pl. több funkciós sparhelt). A tanya látszó anyagai mind egyidősek a tanyával. A lakóépületbe lépve fatüzelésű kemencékkel és csempekályhákkal fűthető, két külön bejáratú szoba, a tisztaszoba (dunyhás és szalmazsákos ággyal) és a fürdőszoba található. A konyhát szobává, a kamrát konyhává alakítottuk. A gépszínből és a magtárból közösségi teret, a haluskázót alakítottuk ki. Külön helységbe helyeztük el a nyári konyhát; kamrát, ahol tároljuk a csabai kolbászt, füstölt szalonnát hagyományos körülmények között.

Látogassátok meg a Frankó tanya Haluskaházat, ahol a hagyományos tanyasi életvitelt ismertetjük meg a kíváncsi, érdeklődő betérőkkel!”

Tulajdonos/kapcsolattartó: Bartolák Mária

Címe: 5600 Békéscsaba, Kisrét tanya 80.

GPS koordináták: 46.704475, 21.071912

Telefon: +36 30/953-5900

Email: bartolakmanyi@gmail.com

Weboldal: haluskahaz.hu

Nyitvatartás: Előzetese telefonos időpontfoglalás szerint egész évben.

Szolgáltatások: teljes tanya megtekintése kívül, belül (a gazdaság, a veteményes konyhakert, gyümölcsös, az állatok); Haluska-napon haluska készítés; ovis, kisiskolás csoportoknak kirándulás, rendhagyó környezetóra szervezése; állatsimogatás; szállás adás

Látnivalók: gazdag, színes állatvilág (Minnesotai törpe malac, Vietnámi csüngő hasúak, Holland törpe kecske, Quessant birkák, nyulak, cicák, kutyák, pávák, pulykák, libák, kacsák, gyöngyösök, tyúkok, fürjek, galambok); zöldséges kert; gyümölcsös.

WordPress Video Lightbox