Lischka Lipót Tanösvény, Békéscsaba

tanosveny 1 250

tanosveny 1 2502013-ban Az év ökoturisztikai tanösvénye II. helyezettje a békéscsabai Széchenyi ligetben található Lischka Lipót Tanösvény.

A tanösvény kialakításánál, tematikájának összeállításánál Békéscsaba rekreációra leginkább alkalmas, első közparkjának a megismertetése a cél. A tanösvényen végigkövethető a Széchenyi liget és környékének története az 1800-as évek közepétől napjainkig. Végigjárva megismerhetjük az alföldi parkerdők növény és állatvilágát, a városi közparkok élőhely megóvó szerepét és megtanulhatóak a védett területen való viselkedés szabályai is.

KVNE csoportkep 250A 14 állomásos tanösvény kialakításánál fontos szempont volt, hogy a gyerekes családok kapjanak interaktív feladatokat, felfedezni valót és megtalálják a kikapcsolódás aktív formáját is. A tanösvény tábláin szerepelnek természetismereti és történeti kérdések, kutató feladatok, így erősítve az aktív megismerést. A feladatok egy része nagyítót kíván, természetbúvár kíváncsiságukat elégíti ki főleg a gyermekes családoknak. Így ezen részletek a csoportoknak, családoknak egyaránt biztosít gyakorlati, tapasztalati élményszerzést.

 

A tanösvény főbb témái:

  • Széchenyi liget bemutatása, múltja, jelene
  • A tájképi park jellegzetes fái
  • Odvasodó fák, mint fészkelőhelyek, a liget madárvilága
  • Védett rovarok és csigák
  • Lágyszárú növények, erdőszegélyek bokrai

DSC00373 250A tanösvény gondozója, és fenntartója a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amely szervezet a térség aktív- és ökoturisztikai fejlesztései mellett hangsúlyosan részt vesz a Körösök Völgye környezeti szemléletformálásában, számos egyedi környezeti nevelési programot valósít meg az országban. A tanösvény 2013. év elejei megújításakor, tematikájának összeállításakor fő cél volt a környezeti, természeti ismeretek átadása, bővítése minden korosztály számára, miközben élményszerű tapasztalatszerzések révén ismerhetik meg a látogatók közvetlen környezetüket. Ezen ismereteket a családok otthonaikban is tudják hasznosítani, így tudatosan védeni és óvni közvetlen természeti környezetüket.

DSC00333 250A tanösvény egész évben folyamatosan látogatható egyénileg. Igény esetén szakvezetés kérhető a Körösök Völgye Látogatóközpontban csoportok részére. A szakvezetéshez kérhető kiegészítő szolgáltatások : feladatfüzet biztosítása, közös kiértékeléssel; zöldfoglalkozások; madárgyűrűzés.

A tanösvény hossza 780 m, 45-50 perc alatt végigjárható.

 

 

Elérhetőségek:

  • Lischka Lipót Tanösvény: Békéscsaba, Széchenyi-liget (GPS koordináták: É 46° 41′ 2.7018″ K 21° 6′ 4.14″)
  • Körösök Völgye Látogatóközpont: Békéscsaba, Széchenyi-liget 810 hrsz. (GPS koordináták: É 46° 41′ 7.76″, K 21° 6′ 6.32″), www.korosoknaturpark.hu

 

További információ, előzetes bejelentkezés:

  • Körösök Völgye Látogatóközpont Tel:+36/66/445-885
WordPress Video Lightbox